UE ia în calcul interzicerea ambalajelor din plastic la produsele pentru copii

Parlamentul European

Până la finalul lui 2012, Comisia Europeană ar putea lua decizia interzicerii utilizării ambalajelor din plastic care conţin substanţe chimice periculoase, în cazul alimentelor destinate consumului copiilor.
În acest sens, europarlamentarul Petru Luhan a solicitat în scris Comisiei Europene să-şi exprime poziţia asupra unor studii recente care arată că multe ambalaje din plastic conţin substanţe chimice dăunătoare, precum DEHP şi bisfenol A.

„Aceste substanţe pot fi absorbite de mâncarea din interior, iar consumarea lor are urmări dăunătoare asupra sanataţii copiilor. Am cerut Comisiei să furnizeze un punct de vedere asupra posibilităţii interzicerii ambalării în plastic a alimentelor destinate copiilor”, a precizat europarlamentarul român într-un comunicat transmis mass mediei.

Comisia Europeană a informat că, în prezent, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) împreună cu Agenţia franceză de securitate sanitară a alimentaţiei, mediului şi muncii (ANSES) evaluează impactul acestor substanţe chimice asupra consumatorilor, iar o decizie în acest sens va fi luată până la finalul anului 2012.

„Ma bucur că sănătatea consumatorilor, mai ales a copiilor, reprezintă o prioritate pentru instituţiile europene. Nu trebuie sa ignorăm niciun aspect care ne indică un eventual pericol, iar deciziile trebuie să fie rapide şi ferme. Am convingerea că specialiştii ne vor furniza suficiente date pentru a adopta măsurile corecte”, a declarat Petru Luhan.

În răspunsul adresat europarlamentarului Luhan de către Comisia Europeană s-a precizat:

„Regulamentul-cadru (CE) nr. 1935/2004 prevede ca substanţele utilizate la fabricarea de materiale destinate să vină în contact cu produsele alimentare, cum sunt ambalajele din plastic, să fie autorizate numai după o evaluare a siguranţei de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. Evaluarea siguranţei ia în considerare posibilul transfer al substanţelor în produsele alimentare, inclusiv în produsele alimentare care sunt consumate de către copii. Substanţele pentru materiale plastice sunt autorizate împreună cu condiţiile de utilizare şi/sau limitele de migrare din Regulamentul (UE) nr. 10/2011. De exemplu, utilizarea bisfenolului A este interzisă în biberoane şi autorizată în alte materiale din plastic destinate să vina în contact cu produsele alimentare cu o limită de migrare de 0,6 mg per kg de produs alimentar pe baza evaluării riscurilor realizate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Comisia îşi va revizui poziţia până la sfârşitul anului 2012, după ce EFSA examinează evaluarea de risc finală a Agenţiei franceze de securitate sanitară a alimentaţiei, mediului şi muncii (ANSES) şi rezultatele studiilor în curs privind dozele scăzute.”

What Next?

Related Articles