UE gata să susţină relansarea economică din Grecia

Johannes Hahn

Comisarul european pentru politică regională, austriacul Johannes Hahn, a declarat la Atena că Germania şi restul ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) sunt gata să susţină relansarea economică din Grecia.

Întrebat dacă Grecia va intra în incapacitate de plată a datoriei, Hahn a răspuns că, în aceste momente ‘cruciale’, se simte o ‘nervozitate’, dar ‘trebuie respectat programul /de însănătoşire a economiei greceşti/ decis /de UE şi de Grecia/ şi aplicate reformele cerute’.

Johannes Hahn a discutat la Atena cu membri ai guvernului grec cu privire la mijloacele de activare a unei relansări economice prin intermediul fondurilor de coeziune europene.

Este vorba de ajutoare de 1,5 miliarde de euro ce urmează să fie acordate până în 2012 şi care, teoretic, vor contribui la realizarea de lucrări în vederea dezvoltării, cu o cofinanţare din partea UE de 85% până la 90%.

Ministrul german Philipp Roesler, ale cărui remarci privind o “insolvabilitate ordonată” a Greciei au creat emoţie luni pe pieţele financiare, va veni în Grecia în octombrie pentru a susţine îndeosebi cooperarea în materie de dezvoltare a energiilor regenerabile. Berlinul a anunţat recent că renunţă la producerea de energie nucleară în Germania şi s-a arătat interesat de capacităţile de producţie de electricitate fotovoltaică sau eoliană în Grecia.

În iunie, Comisia Europeană a hotărât creşterea contribuţiei sale la finanţarea de proiecte de infrastructură în Grecia pentru a ajuta astfel la relansarea economiei naţionale asfixiate de o recesiune record. Executivul european a decis atunci creşterea la 85% a ratei sale de cofinanţare.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles