UE: fond de garantii pentru bancile aflate in dificultate

 

Directorii instituţiilor financiare din Europa discută despre înfiinţarea unui fond de 20 de miliarde de euro.


Scopul acestui fond este de a furniza ajutor de urgenţă băncilor aflate în dificultate, în eventualitatea unei noi crize. În acest fel se vor evita  intervenţiile guvernamentale în sistem.

Directorul general al grupului italian UniCredit, Alessandro Profumo, consideră că un astfel de fond de urgenţă ar putea ajunge în câţiva ani la suma de 20 de miliarde de euro, oferind băncilor cu probleme posibilitatea de a reveni pe pieţele financiare, fără a recurge la planurile guvernamentale de ajutorare.

“Fondul va furniza garanţii specifice pentru a susţine băncile aflate în dificultate, permiţându-le astfel să emită titluri acoperite”, a declarat Profumo.

Directorul UniCredit a abordat deja liderii lumii bancare europene cu această idee, printre aceştia numărându-se şi directorii Deutsche Bank şi Santander.

Ideea unui astfel de plan vine ca o alternativă la varianta oferită de guvernele unor state europene, cum ar fi Marea Britanie, Franţa sau Germania, care au propus introducerea unei taxe suplimentare asupra instituţiilor bancare, sau conversia forţată a datoriilor neacoperite in capital.

Sursa: 9Am

What Next?

Related Articles