UE adaugă aripa militară a Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste

steagul Hezbollah. foto wikipedia

steagul Hezbollah. foto wikipedia

Miniştrii de Externe din statele UE au decis luni, 22 iulie, în cadrul Consiliului de Afaceri Externe (CAE) al UE, să înscrie aripa armată a mişcării libaneze Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste.

Din cauza preocupărilor privind rolul Hezbollah în regiune, miniştrii de Externe din statele UE au căzut de acord în privinţa introducerii aripii militare a grupării pe lista organizaţiilor teroriste. Aceasta reprezintă o nouă atitudine, mai dură,  faţă de mişcarea şiită libaneză pro-iraniană, implicată în conflictul sirian de partea regimului lui Bashar al-Assad.

“Permiteţi-mi să încep prin a spune cât de angajaţi suntem în asigurarea stabilităţii, suveranităţii, unităţii şi păcii din Liban. Sprijinim cu fermitate toate instituţiile în eforturile lor de a menţine pacea şi securitatea. De asemenea, încurajăm politica Libanului de a se disocia de conflictul din Siria”, a declarat şefa diplomaţiei UE în cadrul conferinţei de presă susţinute după reuniunea CAE.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a declarat, însă, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE, că desemnarea aripii militare a grupării libaneze Hezbollah drept organizaţie teroristă nu împiedică continuarea dialogului cu partidele politice din Liban. Ea a mai precizat că poziţia UE referitoare la aceasta chestiune va fi revizuită la fiecare saşe luni, conform procedurilor obişnuite.
Decizia UE se bazează pe probe privind implicarea aripii militare a Hezbollah în acte teroriste comise pe teritoriul Europei, printre care atentatul soldat cu şapte morţi de pe aeroportul din Burgas, Bulgaria, din 18 iulie 2012.

Uniunea Europeană a sancţionat aripa militară, blocându-i conturile bancare, perturbându-i finanţarea şi limitându-i, prin urmare, capacitatea de a acţiona. De asemenea, înscrierea pe lista organizaţiilor teroriste ar putea îngreuna deplasarea membrilor Hezbollah în Europa.

Pe lânga Uniunea Europeană, şi Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda şi Australia au inclus Hezbollah pe lista lor neagră.

Casa Albă a declarat că sprijina decizia Uniunii Europene de a desemna aripa militară a Hezbollah drept o organizație teroristă, susţinând că aceasta transmite astfel un mesaj puternic

Oficial, Hezbollah nu face diferenţă între “faţa” sa politică şi aripa militară, prezentându-se ca un “partid de rezistenţă” împotriva Israelului. Chiar dacă dispune de doar 11 de deputaţi dintr-un total de 128 în parlamentul libanez, Hezbollah joaca un rol esenţial, graţie aliaţilor. Cu o organizare remarcabilă, Hezbollah reuneşte  mii de militanţi activi şi dispune de un puternic serviciu de securitate şi de informaţii, precum şi de propria reţea de telecomunicaţii.

 

Surse: Reuters, Alarabiya, BBC

 

 

 

 

Bianca Simion, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles