Ucraina: victoria lui Ianukovici contestată de Iulia Timoşenko

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a decis să nu recunoască victoria liderului Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, în alegerile prezidenţiale din Ucraina.

Ea a declarat: “Eu nu voi recunoaşte niciodată legitimitatea victoriei lui Ianukovici în aceste alegeri!”.

Conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Comisia Electorală Centrală din Kiev după numărarea a 99,44% dintre buletinele de vot, Viktor Ianukovici se plasează pe primul loc, cu 48,81% din sufragii acumulate, devansând-o cu nici 3% pe contracandidata sa Iulia Timoşenko, aceasta obţinând 45,61% din voturi.

La şedinţa Blocului Iulia Timoşenko, Timoşenko le-a cerut juriştilor săi să se pregătească pentru contestarea în instanţă a rezultatelor alegerilor.

Nu se cunosc însă argumentele şi mecanismele la care va recurge Timoşenko pentru contestarea scrutinului de duminică.

Vicepreşedintele BIUT, Nikolai Tomenko, şi o parte a facţiunii blocului s-au pronunţat pentru recunoaşterea victoriei lui Viktor Ianukovici şi trecerea în opoziţie. Totuşi, în majoritate, formaţiunea premierului ucrainean a decis să lupte pentru victoria Iuliei Timoşenko.

Partidul Regiunilor al lui Viktor Ianukovici înclină să nu dramatizeze situaţia.

Este posibil ca încercarea de a contesta victoria lui Ianukovici în instanţă să nu-i aducă satisfacţia dorită Iuliei Timoşenko, pentru că spre deosebire de scrutinul prezidenţial din toamna anului 2004 actualele alegeri au fost recunoscute ca fiind ‘transparente şi democratice’ de forurile europene şi internaţionale. Chiar dacă observatorii internaţionali au depistat şi nereguli, părerea lor este că acestea nu sunt de natură să vicieze opţiunea poporului ucrainean.

Astfel, preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, fără a mai aştepta rezultatele finale ale turului al doilea al scrutinului prezidenţial din Ucraina, i-a felicitat luni pe ucraineni cu organizarea unor alegeri libere şi corecte.

Miercuri, 10 februarie, în Parlamentul European urmează să aibă loc o dezbatere pe tema alegerilor din Ucraina.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles