Ucraina – dezbatere la nivel naţional, programată pe 14 mai

Oleksandr Turcinov. foto bztv

Oleksandr Turcinov. foto bztv

O dezbatere la nivel naţional, în format “masă rotundă”, în cadrul căreia se vor căuta soluţii pentru criza din estul Ucrainei, a fost programată pentru data de 14 mai. Anunţul a fost făcut de şeful executivului de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, citat de agenţia RIA Novosti şi AGERPRES.
“Ucraina este dispusă să lanseze dialogul la nivel naţional. Masa rotundă de miercurea viitoare este un nou semnal că ţara are nevoie de unitate, dialog şi pace”, a afirmat premierul.

La rândul său, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a declarat că “autorităţile de la Kiev sunt dispuse să dialogheze cu cei ce sunt pregătiţi să discute pentru a ajunge la acorduri asupra problemelor concrete ale unei Ucraine unite”.

“Putem aborda aceste chestiuni cu reprezentanţii autorităţilor locale, cu activiştii şi oamenii de afaceri din provinciile Doneţk şi Lugansk; ţările civilizate nu discută însă cu criminalii înarmaţi ce au mâinile pătate de sânge. Conform legii, aceştia sunt excluşi”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Între timp continuă ofensiva armatei ucrainene împotriva insurgenţilor rusofoni din estul ţării. Cei din urmă sunt hotărâţi să organizeze duminică, 11 mai, un referendum pentru independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Potrivit ministrului ucrainean de Interne, Arsen Avakov, 20 de rebeli şi un poliţist ucrainean au fost ucişi vineri, 9 mai,  în confruntările din oraşul port Mariupol.

 

Sursa:  RIA Novosti, AGERPRES

What Next?

Related Articles