Turcia sprijină îndeaproape South Stream

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, i-a transmis premierului rus Vladimir Putin, pe data de 28 decembrie,  o notă diplomatică cu privire la proiectul South Stream, citează AGERPRES o sursă oficială.

“Au fost date toate aprobările necesare şi necondiţionate, ce permit realizarea fără obstacole a proiectului gazoductului South Stream prin zona economică exclusivă a Turciei”, precizează Gazprom.

Directorul companiei ruse a afirmat că “permisiunea de construire dată de partea turcă este cea mai serioasă confirmare că proiectul va fi construit în strictă conformitate cu graficul, şi anume până la sfârşitul anului 2015″.

Considerat rival al proiectului european Nabucco, gazoductul South Stream intenţionează să divesifice traseele de export ale gazului natural prin Marea Neagră spre Europa Centrală şi de Sud.

Lungimea tronsonului pe sub Marea Neagră este de 900 de kilometri, la adâncimea maximă de 2000 de metri. Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, nu a exclus o modificare a rutei South Stream prin nordul Italiei şi nu prin Austria, ţară care a promovat intens în ultimul timp gazoductul european Nabucco.

Capacitatea proiectată a conductei este 63 de miliarde de metri cubi de gaz anual. Gazoductul ar urma să fie lansat pe 31 decembrie 2015.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles