Turcia se opune unui atac asupra Iranului dar este de acord cu o schimbare de regim la Damasc

Siria

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a declarat în cadrul unui discurs rostit la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington că “un atac militar israelian asupra Iranului ar fi dezastruos şi că aceasta nu trebuie să fie o opţiune”.

“Noi nu vrem sa existe nicio putere nucleară în regiune, şi nici în lume”, a spus el în timpul discursului de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Davutoglu a subliniat faptul că Turcia nu vrea un alt conflict în această regiune. “Nu este indicat un nou conflict în regiune. Noi nu suntem pentru crearea unei tensiuni militare în regiune”, a spus el.

Ministrul turc de Externe  a comentat, de asemenea, eforturile palestiniene de a asigura un guvern de uniune naţională şi a vorbit despre negocierile de pace israeliano-palestiniene.

“Împreună cu Egiptul conlucrăm pentru crearea unei autorităţi unice în Cisiordania şi în Fâsia Gaza”, a spus el. “Fără o unică autoritate, pacea va fi greu de stabilit”.

 

Acesta a mai precizat că Hamas a acceptat să lupte pe cale paşnică, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de colonizarea, considerată abuzivă, efectuată de partea israeliană. “Este dreptul lor de a se apăra şi de a rezista (n.r. palestinienii din Gaza), dar într-un mod pasnic, până ce pacea va putea fi realizată. Aşteptăm veşti bune din partea israeliană. Din păcate, până în prezent, Israelul nu a dat semnale pozitive nici în regiune şi nici către administraţia americană. Dimpotrivă, extinderea coloniilor evreieşti continuă.”

Davutoglu a vorbit despre situaţia din Siria, şi a spus că s-a produs o schimbare de abordare a acestei probleme. “Problema noastră este regimul sirian actual, nu populaţia siriană. Sunt sigur că vom avea nişte relaţii excelente cu un guvern pe care îl va instaura poporul sirian.”

 

sursa: Haaretz.com

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Turcia se opune unui atac asupra Iranului dar este de acord cu o schimbare de regim la Damasc"

  1. Dekor says:

    In titlu articolului este o greseala. Vorbiti de Iran si dati capitala aceastei tari in Siria – Damasc!

    • Redactia says:

      Multumim pt atentia acordată. Insă stirea se refera la mai multe probleme, nu doar la Iran ci si la Siria. De aici si titlul.