Turcia: Primul Ministru consideră ISIS drept principalul suspect în atacurile de la aeroportul Ataturk

Premierul turc. foto news.az

Premierul turc. foto news.az

Binali Yildirim a declarat că atacatorii care au ucis cel puţin 36 de persoane, marţi seara, la aeroportul „Ataturk” din Istanbul, au legătură cu gruparea teroristă ISIS.
Potrivit declaraţiei sale, 3 terorişti sinucigaşi au comis atacul, iar cercetările forţelor de securitate de până acum conduc la concluzia că ISIS este în spatele acestuia.

Premierul turc a mai adăugat că nu a existat o revendicare imediată a atacurilor, iar autorităţile fac eforturi să identifice teroriştii, despre care se ştie că au ajuns la aeroport cu două taxiuri.
Sursele oficiale au declarat că între atacatori şi forţele de securitate a existat un schimb de focuri la intrarea în aeroport, înainte să se arunce în aer, unul câte unul, în jurul orei 22.00. Imaginile camerelor de supraveghere – care au circulat şi pe reţelele de media – au surprins două explozii: într-un clip se observă o uriaşă „minge de foc” la intrarea aeroportului, care împrăştie pasagerii îngroziţi, iar în altul este surprins un terorist îmbrăcat în negru, care fuge în interiorul clădirii şi este împuşcat de forţele de securitate, înainte să se arunce în aer.

Majoritatea victimelor au fost cetăţeni turci.

După atac, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a solicitat comunităţii internaţionale realizarea unui front comun în lupta împotriva terorii,  Preşedintele a mai afirmat că acest atac are ca unic scop denigrarea ţării sale şi provocarea de teroare în rândul oamenilor obişnuiţi.
Martorii au dat presei unele detalii din timpul atacurilor, cum ar fi: unul din terorişti a deschis focul la întâmplare în interiorul aeroportului
înaintea izbucnirii celor 3 explozii; era îmbrăcat în negru complet şi nu avea mască pe faţă; îşi ţinea arma în interiorul jachetei; se uita în jur neliniştit, vrând să descopere dacă este cineva care ar putea să-l oprească şi apoi a coborât scara rulantă etc.

Aeroportul „Ataturk” este unul din cele mai aglomerate din lume, în 2015 având un flux de peste 60 de milioane de călători.

Totodată, la începutul acestei luni, 11 persoane au fost ucise în centrul Istanbulului, în urma unui atac cu bombă ce a vizat o maşină de poliţie. Atacul a fost revendicat de grupul armat Şoimii Libertăţii Kurdistanului, cunoscuţi sub acronimul TAK.

Sursa:Al Jazeera,

Mihai Corb

What Next?

Related Articles