Turcia isi recheama ambasadorul din SUA

Deoarece comisia Camerei Reprezentanţilor din SUA a aprobat rezoluţia ce califică drept “genocid” asasinarea în masă a sute de mii de armeni de către armata turcă, premierul turc Recep Tayyp Erdogan a declarat că “Turcia îşi cheamă la Ankara ambasadorul de la Washington, pentru discuţii”.

O comisie a Camerei Reprezentanţilor a SUA a aprobat cu 23 de voturi pentru şi 22 împotrivă o rezoluţie ce califică drept “genocid” asasinarea în masă a sute de mii de armeni de către forţele armate turce în timpul Primului Război Mondial.

Comisia pentru Relaţii externe a aprobat hotărârea, deşi secretarul de stat american Hillary Clinton i-a sfătuit pe membrii comisiei să aibă în vedere evitarea unei ofense aduse Turciei.

Preşedintele comisiei, Howard Berman, a declarat însă că guvernul de la Ankara trebuie să răspundă pentru conflictele din trecut.

“Este timpul ca Turcia să recunoască genocidul împotriva armenilor; desfăşurarea evenimentelor va fi cel mai probabil dificilă şi dureroasă pentru poporul turc, dar în final va întări democraţia turcă şi va îmbunătăţi relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia”, a declarat Howard Berman.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles