Troica franco-germano-italiană – reuniune la Strasbourg pentru salvarea euro

Merkel-Sarkozy-Monti. foto reuters

Liderii celor mai mari trei economii din zona euro, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi Mario Monti (Italia) s-au întâlnit la Strasbourg la o nouă reuniune “de criză” dedicată salvării monedei euro.

Noul premier italian, Mario Monti, “ar trebui să-i liniştească pe liderii francez si german cu privire la eforturile întreprinse de ţara sa pentru a ajuta la oprirea răspândirii crizei”.

Italienii privesc această reuniune ca o ocazie pentru ei să se întoarca în randul ţărilor europene mari, după eşecurile din epoca Berlusconi, potrivit Deutsche Welle.

Pentru a realiza acest lucru, Italia ar trebui să arate că este hotărâtă să-şi îndeplinească angajamentele de reducerere a deficitului şi de reforme structurale.

Cancelarul german a reafirmat opoziţia sa pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) sa intervină masiv în piaţă. Un alt subiect sensibil este emiterea de obligaţiuni europene, decizie considerată greşită de catre autorităţile de la Berlin. Germania este printre cei mai inversunati adversari ai eurobondurilor.
Este posibil ca în cadrul reuniunii să se ajungă la un acord în ceea ce priveşte reforma tratatelor UE.
Germania a cerut ca tratatele să fie modificate pentru a determina ţările din zona euro să aibă o disciplină fiscală mai mare.

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles