Tratatul de la Lisabona intra in vigoare la 1 ianuarie 2010

Preşedintele Consiliului UE, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, Tratatul de la Lisabona, care a fost ratificat de toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, va intra în vigoare la 1 decembrie 2010.

Oficialul suedez a adăugat că va începe consultările pentru desemnarea celor care vor ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului European şi pe cea de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

În acest scop, liderii statelor membre ale UE se vor reuni din nou, în mod extraordinar, foarte probabil pe 12-13 noiembrie. Data reuniunii urmează însă să fie anunţată de premierul suedez, care îi va convoca la Bruxelles pe liderii ţărilor membre.

După semnarea oricăror tratate europene, instrumentele de ratificare sunt trimise la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Italiei. Toate acordurile sau tratatele internaţionale au un organism sau o ţară ce administrează instrumentele de ratificare. Începând din 1957, Italia are rolul de depozitar. Aceasta înseamnă, de exemplu, că Italia are responsabilitatea de a primi instrumentele de ratificare, de a confirma şi de a informa statele membre despre ceea ce se întâmplă cu instrumentele.

Preşedintele ceh Vaclav Klaus a semnat marţi Tratatul de la Lisabona. Klaus, un eurosceptic declarat, a anunţat că a semnat Tratatul de la Lisabona la ora 15:00, la Castelul din Praga, la doar câteva ore după ce Curtea Constituţională a decis că documentul nu încalcă legea fundamentală a statului.

Vaclav Klaus a spus că respectă decizia instanţei chiar dacă personal nu este de acord cu ea. “Mă aşteptam la această decizie a Curţii şi o respect, deşi eu dezaprob profund conţinutul şi justificarea sa”, a declarat Klaus.

Preşedintele ceh a fost ultimul lider UE care nu-şi pusese încă semnătura pe Tratatul de la Lisabona. Deşi documentul a fost ratificat de ambele camere ale parlamentului de la Praga, Constituţia nu-i permitea lui Klaus să-şi pună semnătura până ce Curtea Constituţională a ţării nu se pronunţa în cazul plângerii formulate recent de un număr de 17 senatori apropiaţi preşedintelui, care susţineau că Tratatul erodează suveranitatea naţională.

Instanţa supremă, cu sediul la Brno, a respins marţi în unanimitate această plângere. Preşedintele are însă o cu totul altă părere: “Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Republica Cehă va înceta să mai fie un stat suveran, în pofida opiniei politice a Curţii Constituţionale”.

După ce liderii europeni, reuniţi săptămâna trecută la Bruxelles, au acceptat să ofere Cehiei o derogare de la Carta drepturilor fundamentale, Klaus a promis că nu va mai ridica niciun fel de piedici în calea Tratatului odată ce Curtea Constituţională îşi va anunţa decizia.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles