Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare

Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare marţi,1 decembrie, având ca primă consecinţă începerea mandatului celui dintâi preşedinte al Uniunii Europene, belgianul Herman van Rompuy, şi a ministrului de externe, Catherine Ashton din Marea Britanie, potrivit NewsIn.

 


Tratatul, care vizează să îmbunătăţească funcţionarea UE şi creşterea “vizibilităţii” sale în lume, va oferi “instrumentele necesare pentru a face faţă provocărilor viitoare şi a răspunde cererilor cetăţenilor”, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un comunicat.

Principala inovaţie: crearea unui post de preşedinte permanent al Consiliului European (instituţia ce reuneşte şefii de stat şi de guvern din UE), încredinţat belgianului Herman Van Rompuy, pentru doi ani şi jumătate. Până acum, preşedinţia UE la acest nivel era transferată de la un stat la altul din şase în şase luni.

Catherine Ashton a devenit Înalt reprezentant pentru Afaceri Externe. Ea îl înlocuieşte pe spaniolul Javier Solana, care a condus timp de 10 ani diplomaţia europeană, însă va dispune de prerogative sporite şi de un serviciu diplomatic propriu.

Aceste două personalităţi vor trebui, însă, să convingă.

Aproape necunoscut, Van Rompuy i-a dezamăgit pe susţinătorii unei personalităţi capabile să vorbească de la egal la egal cu Statele Unite şi China. De asemenea, baroneasa Ashton a fost criticată pentru lipsa sa de experienţă şi din cauza ostilităţii tradiţionale a Londrei faţă de orice formă de diplomaţie supranaţională.

O scurtă ceremonie organizată de Guvernul portughez, preşedinţia suedeză a UE şi Comisia Europeană are loc în seara zilei de 1 decembrie în capitala portugheză, pentru a sărbători intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

 

 

Sursa: NewsIn

 

 

 

What Next?

Related Articles