Traian Băsescu: moratoriu pentru deblocarea activităţii Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în plenul Camerelor reunite, că propune forţelor politice un moratoriu pentru deblocarea activităţii Parlamentului. Băsescu a insistat asupra necesităţii realizării de acţiuni consecvente cu interesul naţional în următoarele 30-45 de zile pentru încheierea cu succes a acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Principalele obiective care trebuie atinse pentru finalizarea cu succes a unui nou acord cu FMI ar fi: adoptarea Legii Salarizării Unice; adoptarea Legii Pensiilor; adoptarea Legii Bugetului de stat pe anul 2011 – în condiţiile în care, pe lângă influenţele celor două legi enumerate anterior, această lege ar mai reflecta cu prioritate şi următoarele politici publice:
1. Încadrarea cheltuielilor de personal în plafonul de circa 39 de miliarde;
2. Diminuarea consistentă a arieratelor;
3. Îmbunătăţirea planificării cheltuielilor de investiţii publice prin alocarea de resurse în primul semestru al anului, astfel încât, pe acestă bază, să crească absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială;
4. Încadrarea într-un deficit maxim de 4,4% din Produsul Intern Brut;
5. Prioritizarea investiţiilor deja începute şi finanţarea doar a acelor investiţii care sunt viabile;
6. În acelaşi timp, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 50/2010 trebuie să ducă la protejarea drepturilor consumatorilor şi îmbunătăţirea transparenţei în sistemul de creditare bancară a populaţiei, asigurând un echilibru în legătură cu nevoia de stabilitate în sistemului financiar, pe baza garantării că Directiva Europeană 48/2008/CE este respectată;
7. Şi, în sfârşit, avem nevoie de un sistem fiscal predictibil.

Acestea sunt condiţii esenţiale pentru ca România să poată finaliza cu success acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.

Sursa: comunicat de la Presedintia Romaniei

What Next?

Related Articles