Traian Basescu, in Albania

Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat marţi, 8 iunie, o vizită oficială în Republica Albania, prilej cu care s-a întâlnit cu preşedintele Bamir Topi. La finalul convorbirilor oficiale, cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.

Din declaraţia de presă a lui Traian Băsescu au reieşti următoarele:

- a avut un dialog substanţial cu preşedintele Topi, “care a confirmat bunele relaţii politico-diplomatice existente între ţările noastre”;

“În cadrul discuţiilor, am abordat cu prioritate agenda bilaterală şi perspectiva europeană a Albaniei. Am subliniat importanţa identificării de soluţii pentru consolidarea cooperării economice, astfel încât efectele recesiunii internaţionale să nu afecteze relaţiile bilaterale în domeniu”, a spus preşedintele român.

- s-au semnat documente în domeniul comunicaţiilor şi societăţilor informaţionale, precum şi în domeniul maritim,”ceea ce  reprezintă un prim pas în procesul consolidării relaţiilor bilaterale la nivel economic”;

- s-a  stabilit organizarea unui Forum de afaceri în toamna acestui an;

“Am reiterat sprijinul ferm al României faţă de perspectivele europene ale Republicii Albania. Sperăm că până la sfârşitul acestui an, Albania va face paşi importanţi pe calea îndeplinirii criteriilor de aderare, astfel încât candidatura sa să primească aviz favorabil”, a spus Băsescu.
- în privinţa liberalizării vizelor, s-a  susţint  ideea de intensificare a eforturilor pentru clarificarea aspectelor tehnice, care să permită adoptarea unei decizii pozitive în toamna acestui an. Consider că extinderea regimului de vize liberalizat cu Albania va consolida încrederea cetăţenilor albanezi în caracterul tangibil al perspectivei europene.
- s-a solicitat acordarea statutului de minoritate naţională comunităţii de aromâni din Albania;

“Am explicat domnului Preşedinte importanţa acordată de statul român drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi tratamentul de care beneficiază în România, în conformitate cu Constituţia României, minoritatea albaneză. România consideră că aromânii sunt cetăţeni loiali ai statului albanez, fapt dovedit pe parcursul istoriei. De asemenea, în discuţii am abordat subiectul recompensării Casei Iorga de la Saranda aşa cum a stabilit justiţia albaneză”, a spus Traian Băsescu.

- s-a făcut o analiză a situaţiei politice în regiunea noastră, în Balcani, şi am discutat şi problema Kosovo în care România îşi menţine punctul de vedere oficial, anterior exprimat.

 

Sursa: comunicat presedintia României

What Next?

Related Articles