Traian Băsescu despre Acordul european de Uniune Fiscală

Romania-si-acordul-european-de-Uniune-Fiscală.-foto-civitaspoliticsblog

Dacă pe 9 decembrie anunţam – alături de alţi reprezentanţi mass-media din lumea largă – că s-a găsit “regula de aur”, pe 11 decembrie, preşedintele Traian Băsescu a ieşit într-o conferinţă de presă şi a făcut publice deciziile ce s-au luat la summitul Consiliului European de iarnă.

Un summit “de criză”, în cadrul căruia s-au căutat şi identificat, pentru moment,soluţii salvatoare pentru zona euro din UE. În cele ce urmează, vă voi prezenta câteva din declaraţiile preşedintelui referitoare la Acordul de Uniune Fiscală.

“Toate deciziile luate împing de la o simplă Uniune Monetară la o Uniune Monetară Fiscală şi Economică. Aceste măsuri care urmează să intre în vigoare – obligatorii pentru statele euro şi voluntare pentru cei care nu sunt în zona euro (…)  s-au materializat în Acordul de Uniune Fiscală.

Deciziile adoptate la Consiliu European de iarnă au câteva obiective:
– primul, şi cel mai important, este prezervarea Uniunii. O destrămare a Uniunii ar reînvia naţionalismul monetar, naţionalismul comercial şi toate statele, populaţia întregii Europe, ar avea enorm de pierdut;
– un al doilea element al răspunsului la criza în care a ajuns Uniunea Europeană şi în mod deosebit zona euro a fost adoptarea unor mecanisme de solidaritate. Vă sunt cunoscute cele două mecanisme: Mecanismul European de Stabilitate şi Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară;
– al treilea element al răspunsului Consiliului este legat de adoptarea de aranjamente de supraveghere bugetară şi a dezechilibrelor care să împingă Uniunea Europeană şi zona euro către politici de calitate.

Traian Băsescu a specificat apoi ceea ce înseamnă “politici de calitate”.Acesta a subliniat că “este esenţial ca politicile dezvoltate în fiecare stat membru pe de o parte să fie supravegheate, iar pe de altă parte să existe mecanismul ca, atunci când politicile nu sunt de calitate, Comisia Europeană să reacţioneze sancţionatoriu”.

Apoi, Traian Băsescu a arătat că la summit s-a convenit asupra revenirii “la normalitate”. Această normalitate s-ar obţine prin “3 măsuri”.

“Prima măsură este menţinerea bugetelor în echilibru, sau în surplus, având un deficit structural mai mic de 0,5% atunci când se ajunge la deficit. Deci aceasta a devenit o obligaţie, nu mai este la latitudinea nimănui. Acesta este obiectiv al bugetelor statelor membre ale zonei euro şi a statelor din afara zonei euro care aderă la acordul de uniune fiscală”, a spus Băsescu.

“Un alt mijloc de asumare a responsabilităţii încadrării în deficitul maxim de 10%, sau excedent, este legat de înscrierea acestei reguli în Constituţii sau într-un act normativ echivalent. Această obligaţie trebuie realizată până la 31.12.2012. Nu realizezi, nu eşti în Acord. Mai mult decât atât, pentru a se preveni orice aranjament local, modul cum va fi introdus în Constituţie, sau în legislaţie echivalentă, acest obiectiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere va fi analizat şi aprobat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Deci nici Curtea Constituţională a României, nici a Franţei, nici a Germaniei, nici a Belgiei nu vor analiza dacă am introdus în Constituţie sau într-un act normativ echivalent această prevedere de a ne încadra în deficit structural de maxim 0,5%, ci analiza va fi făcută, analiza juridică, va fi făcută de Curtea de Justiţie a UE. Ea va fi singura care va da verdictul: da, România a respectat acest criteriu de a-şi introduce obligativitatea de a sta în deficit de 0,5% în Constituţie, sau într-un act echivalent”, a adăugat preşedintele.

Cea de-a treia măsură s-ar concretiza în “obligaţia ca toate statele membre ale Uniunii Europene, cu accent deosebit pe statele zonei euro, să revină la deficite de maxim 0,5% şi la un nivel de îndatorare de maxim 60%, în conformitate cu un program stabilit de Comisia Europeană”.

În finalul conferinţei de presă, Traian Băsescu a spus că “pentru România există şi o veste bună”.
“Acum şi vestea bună: noi nu suntem în situaţia de a avea astfel de programe, pentru că bugetul acestui an deja vine pe deficit de 1,9% şi ne îndreptăm în 2013 către deficit “0” – deşi aveam angajamentul pentru anul 2015 să ajungem la deficit “0 “- împreună cu premierul, cu partidele din coaliţie, înţelegând cât de dificilă a devenit finanţarea externă a deficitelor, decizia noastră a fost să mergem mai repede”.Ştiu că este criticabil ca pe timp de criză să ai un buget cu deficit redus, este prociclică atitudinea, dar preţul la care ne puteam împrumuta este atât de mare încât este preferabilă această soluţie. Şi preţul e mare nu numai pentru noi, e mare pentru toate statele membre.

 

Sursa: comunicat de presă al Preşedinţiei României

What Next?

Related Articles

One Response to "Traian Băsescu despre Acordul european de Uniune Fiscală"

  1. Trifon Gruju says:

    Eu zic sa renuntam la guvern, ca oricum nimic din ceea ce face el nu poate fi autorizat in tara. Deci sa ii lasam pe UE sa ne conduca, macar sa renuntam la bancurile cu Bula (Boc) si sa le reluam pe cele cu Fritz si frere Jacques. Dixit!