Traian Băsescu anunţă din Estonia amânarea adoptării monedei euro de către România

Traian Basescu va analiza cu Emil Boc termenul de adoptare a monedei euro de catre Romania

Aflat în Estonia în vizită de lucru, Preşedintele Traian Băsescu, a afirmat că va iniţia o discuţie cu BNR, cu Guvernul şi cu analişti pentru reanalizarea obiectivului accesului României în zona euro în 2015.

“Criza economică ne-a dat o lecţie extrem de serioasă tuturor şi va trebui să ne reanalizăm obiectivul accesului în zona euro prin prisma lecţiei crizei”, a susţinut preşedintele.

Traian Băsescu declarase anterior că nu exclude posibilitatea ca România să adere la zona euro mai târziu decât la data pe care şi-a propus-o iniţial – 1 ianuarie 2015 – pentru a evita un scenariu de tipul Greciei.

Şeful statului a repetat că România va adopta moneda europeană “numai când va fi pregătită”.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că ţinta de adoptare a monedei europene trebuie păstrată, chiar dacă pe parcurs ar putea fi modificată, astfel încât “apetitul pentru reformele necesare să nu fie diminuat”. El indica o dată “cât mai apropiată de 2015″, care ar fi de dorit pentru adoptarea euro.

Un stat care intră în Eurogrup nu trebuie să aibă o inflaţie mai mare de 1,5% decât media celor mai performante trei state, deficitul bugetar nu trebuie să depăşească 3%, datoria publică nu trebuie să fie mai mare de 60%.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Recent Articles