Top 2015 – unde ar putea izbucni o nouă criză mondială

noi focare de conflict. foto evz.

noi focare de conflict. foto evz.

Agenţia Bloomberg a alcătuit un top pentru 2015 în care a indicat mai multe ţări de unde ar putea izbucni o nouă criză mondială sau chiar un război mondial.
Chiar dacă riscul unui conflict militar de amploare nu este ridicat, problemele din zonele respective influenţează economia globală, afectând de la preţul petrolului, la consum şi fondurile de pensii.

Ţările baltice.
Regimul Vladimir Putin ar putea încerca să submineze NATO, declanşând revolta minorităţii ruse din Estonia sau Letonia, ori în enclava Kaliningrad, dintre Polonia şi Lituania. Aviaţia rusă a provocat de mai multe ori aviaţia NATO, încercând să testeze angajamentul Alianţei de a apăra flancul estic.   Ucraina.

Rebelii pro-ruşi, sprijiniţi de militari ruşi, ar putea încerca să străpungă Ucraina, pentru a crea un coridor spre Crimeea.

Atacul ar duce la creşterea sancţiunilor occidentale şi la o sporire a implicării miliatare şi financiare ruseşti în zonele ocupate de separatişti.

Marea Chinei.
Confruntările militare dintre China şi Japonia escaladează, pentru controlul asupra insulelor Senkaku/Diaoyu. “Aliaţii celor două ţări se implică în conflict, ceea ce poate duce la tensiuni globale şi la inflamarea naţionalismelor”, se arată în cel mai pesimist scenariu.

Nigeria.
Militanţii islamişti îşi vor intensifica atacurile, încercând să extindă zona unde au instituit un califat,în nord-estul ţării.  În cazul în care armata preşedintelui Goodluck Jonathan nu reuşeşte să îi învingă pe rebeli, este posibilă izbucnirea
unui război civil în ţara africană cu cele mai mari rezerve de petrol.

Arctica.
Creşterea tensiunilor dintre Rusia, SUA, Norvegia, Canada şi Danemarca poate duce la confruntări între flotele celor cinci ţări. Acestea se află în dispută pentru controlul teritoriilor arctice, după ce încălzirea globală a dus la topirea
gheţarilor şi face posibilă exploatarea resurselor din zonă.

Grecia.
Căderea guvernului actual şi preluarea puterii de către Opoziţia “anti-euro”, condusă de liderul extremei stânga, Alexis Tsipras, va genera un şoc la nivel continental. Tsipras refuză plata datoriei externe, iar aplicarea promisiunilor sale electorale ar duce la prăbuşirea eurobondurilor şi la o nouă criză euro.

Siria.
Violenţele din Siria se pot extinde în Liban, Iordania şi, cel mai grav, în Turcia, odată cu  escaladarea conflictului dintre regimul Assad şi Statul Islamic şi distrugerea opoziţiei moderate din această ţară.

Israel.
O a treia revoltă a palestinienilor împotriva israelienilor poate izbucni după alegerile din luna mai. Violenţele vor creşte fundamentalismul în ambele tabere, atrăgând în conflict militanţi din ţările vecine. Hamas va căuta noi confruntări cu armata israeliană, pentru a-şi creşte influenţa politică  în teritoriile palestiniene.  Astfel, Hamas poate deschide un nou front în West Bank sau va reîncepe atacurile din Gaza.

Iran.
Dacă nu va ajunge la un acord cu marile puteri, pentru limitarea programului său nuclear, Iranul ar putea continua dezvoltatea bombei atomice. Statul Israel va acţiona în acest caz, declanşând un război regional.

Arabia Saudită.
Cel mai mare producător de petrol din lume are  un rol cheie în stabilitatea economiei mondiale. În cazul în care Regele Abdullah, în vârstă de 90 de ani, moare, succesiunea revine prinţului  Salman (79 ani).  Momentul este critic
pentru că Regatul Saudit atacă Statul Islamic, cu lovituri aeriene, în timp ce mii de cetăţeni saudiţi s-au înscris voluntar în armata ISIS.

What Next?

Related Articles