Tokes – Clujul are nevoie de statul special pentru păstrarea identităţii comunităţii maghiare

Europarlamentarul Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT)  (că multe funcţii publice mai deţine!) este neabătut.  Se pare că este decis să îşi continue munca în sprijinul ţelului care în ultima vreme îl tot animă: autonomia ungurimii. După îndemnul adresat secuilor de a ieşi în stradă ca să ceară autonomia ţinutului secuiesc, după întocmirea “Raportului din umbră” în care se plângea că ungurii nu au suficiente drepturi şi înaintarea acestui raport la Geneva, acum s-a focusat asupra oraşului Cluj-Napoca, capitala Ardealului.

 

Astfel, în discursul ţinut la ceremonia de deschidere a “Zilelor Culturale Maghiare”, Tokes a declarat că municipiul “Cluj-Napoca are nevoie de un statut special, similar cu al capitalei Belgiei, Bruxelles”. Aceasta, ca “soluţie pentru păstrarea identităţii comunităţii maghiare”.

Tokes a spus că “în Cluj trăiesc români, maghiari şi germani, la fel cum în Bruxelles trăiesc flamanzi, valoni şi germani”.

“Clujul are nevoie să obţină statutul de oraş special, ca şi Bruxelles. La Bruxelles trăiesc flamanzi, valoni, germani, iar la Cluj – români, maghiari, germani. Acest statut ar fi o soluţie pentru păstrarea identităţii maghiare din Cluj”, a spus Tokes.

Acesta a criticat ideea de zonă metropolitană, care se doreşte a fi creată în jurul municipiului Cluj-Napoca, spunând că aceasta seamănă cu “o urnă de incinerare a comunităţii maghiare”.

“Actualul model de zonă metropolitană al Clujului nu este prietenos. Metropola Cluj, de la Gilău la Jucu, este o urnă de incinerare a comunităţii maghiare”, a spus vicepreşedintele PE.

Urmărind pledoariile europarlamentarului şi acţiunile întreprinse de acesta în ultima vreme, ar fi interesant de văzut ce face statul, prin instituţiile sale, vis-a-vis de cetăţeanul român de etnie maghiară  Laszlo Tokes, ajuns în Parlamentul  European tocmai fiindcă a fost trimis acolo să reprezinte România.

Oare în cazul lui s-ar putea invoca articolul 53 din Constituţie? Sau acest articol se va invoca doar în cazul pensionarilor şi al bugetarilor care vor deveni violenţi fiindcă le-au fost ciuntite drepturile. Cred că cei din urmă amintiţi sunt realul pericol la adresa statului român! O fi aşa, n-o fi aşa… Cine poate şti?

 

sursa: România Liberă

What Next?

Related Articles