Titus Corlăţean despre strategia ungurilor de a dobândi autonomie pe criterii etnice

Titus Corlăţean (PSD), preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat,a declarat, că, în opinia sa, strategia dobândirii autonomiei pe criterii etnice – strategie pe care Conferinţa Permanentă Maghiaro-Ungară (MAERT) intenţionează să o elaboreze – este “în afara spiritului european şi a celui de bună înţelegere între state”.
“Partidul Civic Maghiar şi ungurii, în general, pot decide autonomii teritoriale pe criterii etnice la ei acasă, adică în Ungaria. În afara Ungariei, modelul european general acceptat este acela al autonomiei locale, administrative, modelul descentralizării pe criterii administrative valabile pentru populaţie indiferent de originea etnică.

Aceste pretenţii, revizioniste până la urmă, sunt în afara dreptului internaţional şi sunt contrare spiritului de bună înţelegere între state şi spiritului european”, a declarat Titus Corlăţean, citat de AGERPRES.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat a menţionat că “un astfel de model nu are şanse să fie acceptat de instituţiile europene, dar nici de România”.

Acesta a explicat că zilele acestea, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, parlamentarii europeni au avut prilejul de a-şi manifesta dezacordul faţă de modelul autonomiilor pe criterii etnice.

“A existat un amendament propus de delegaţia ungară la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe marginea raportului privind procesul de reconciliere în spaţiul fost iugoslav. Acest amendament viza recunoaşterea obligativităţii punerii în practică a unei autonomii teritoriale pe criterii etnice în ţările din spaţiul ex-iugoslav. Acest amendament a fost respins.

Eu am fost cel care a intervenit în dezbateri pentru respingerea acestui amendament, iar votul a fost unanim. Mai mult, şi în plenul dezbaterilor acest amendament a fost respins, ceea ce înseamnă că la nivelul Consiliului Europei astfel de abordări sunt considerate în afara regulilor şi de neacceptat”, a mai spus Corlăţean.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles

One Response to "Titus Corlăţean despre strategia ungurilor de a dobândi autonomie pe criterii etnice"

  1. cititor says:

    Suntem mai rau ca in perioada interbelica,cand ungurii nu-si permiteau sa faca ceea ce fac acum.In timp ce politicienii romani se ocupa de lucruri marunte,pentru interese de partid ,de grup si individuale ,Ungurii din Ungaria si Romania au o strategie clara in privinta recuperarii Transilvaniei,fata de care reactia noastra este timida,inconsistenta,ineficienta…samd.
    Romanii nu suntem in stare sa constituim o majoritate politica,suntem la mana UDMR,care obtine,prin politica pasilor marunti tot ce-si doreste.