Tichetele de sanatate nu vor mai fi implementate de la 1 septembrie

Tichetele de sănătate nu vor mai fi implementate de la 1 septembrie, aşa cum se anunţase iniţial, ci din 2010. Axeasta, numai dacă autorităţile vor menţine soluţia de coplată a serviciilor medicale, au precizat, duminică, pentru NewsIn, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.


“De la 1 septembrie, vor fi analizate propunerile venite de la Colegiul Medicilor, de la pacienţi şi de la comisiile de experţi din minister. Legea nu este gata, încă se lucrează la ea. Tichetele de sănătate vor fi implementate, dacă se va menţine această idee, abia din 2010″, au mai spus reprezentanţii ministerului.

Tichetul va reprezenta o sumă de bani, în limita a cel mult 600 de lei pe an, pe care pacientul o va plăti la unităţile sanitare pentru anumite servicii medicale, inclusiv consultaţii, spitalizări, analize de laborator şi alte investigaţii.

Excepţie face asistenţa medicală de urgenţă, unde serviciile rămân gratuite. Dacă, însă, un pacient se prezintă la Urgenţă, iar acolo se va constata, ulterior, că respectivul caz nu reprezinta, de fapt, o urgenţă medicală, el va trebui să plătească pentru serviciile primite 20 de lei.

Categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor. Astfel, persoanele asistate social, pensionarii cu mai puţin de 700 de lei pe lună, şomerii, tinerii sub 18 ani şi persoanele cu handicap nu vor plăti tichete pentru sănătate.

Suma anuală a contribuţiilor pentru aceste categorii, care trebuie susţinută din fonduri publice, este estimată la 550 de milioane de lei.

 

 

Sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles