Theresa May este premierul Marii Britanii

Theresa May  foto www.telegraph

Theresa May foto www.telegraph

După săptămâni întregi de incertitudine şi dezordine care au dominat scena politică a Marii Britanii, Theresa May a devenit a doua femeie Prim-ministru din istoria Regatului Unit.
Fostul Secretar de Stat, Theresa May, a acceptat miercuri, 13.07.2016, invitaţia reginei Elisabeta a II-a de a forma noul guvern, invitaţie formulată la câteva minute după ce David Cameron i-a prezentat monarhului demisia sa.
“Guvernul nu va acţiona cu scopul de a materializa interesele puţinilor privilegiaţi, ci cu intenţia de a mulţumi întreg poporul”, a declarat May.

Discursul său s-a concentrat pe incluziune socială, promiţând să lupte împotriva “îngrozitoarei lipse de justeţe” şi să rezolve problemele pe care le întâmpină tinerii  în frecventarea cursurilor universitare, funcţionarea greoaie a sistemului judiciar, lipsa locurilor de muncă pentru femei şi neglijarea pacienţilor cu probleme mintale.

“Adevărata moştenire a lui David Cameron nu este legată de economie, ci de dreptate socială, iar eu intenţionez să conduc în aceeaşi manieră”, a declarat May.

Decizia demisionării lui David Cameron a fost determinată de incapacitatea sa de a convinge cetăţenii britanici să ramână în UE.

Theresa May este a doua femeie Prim-ministru după Margaret Thatcher, cunoscută ca “Doamna de fier”, un politician conservator care a condus ţara din 1979 până în 1990.

După numirea sa în funcţie, May a primit numeroase apeluri de la liderii lumii care au ţinut să o felicite şi să confirme faptul că vor menţine colaborarea cu statul britanic. Printre aceştia se numără cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande.
Casa Albă a felicitat-o pe May, manifestandu-şi totodată încrederea în abilitatea acesteia de a gestiona ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
“Bazându-ne pe declaraţiile noului premier, considerăm că intenţiile acesteia se racordează perfect cu viziunea preşedintelui Obama”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.
Mai mult, May se bucură de susţinerea şi aprecierea lui David Cameron, care o consideră un “negociator excelent”. Sfatul pe care acesta i l-a dat este “să menţină statul britanic cât mai aproape de Uniune pentru a asigura cooperarea economică şi securitatea Regatului Unit”.

Sursa: www.aljazeera.com
Luana Husariu

What Next?

Related Articles