Tentativă de lovitură de stat în Ecuador. Lupte pentru restabilirea ordinii

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a denunţat joi o “tentativă de lovitură de stat” în timp ce militarii au ocupat aeroportul din Quito, iar poliţiştii au preluat controlul Congresului, aceasta fiind cea mai gravă criză cu care se confruntă şeful statului socialist.

“Aproximativ 150 de membri ai forţelor aeriene ecuadoriene au ocupat pista aeroportului Mariscal Sucre”, anunţase anterior la postul de radio Luis Galarraga, purtătorul de cuvânt al întreprinderii Quiport, care administrează aeroportul.

“Din motive de securitate, operaţiunile aeriene trebuie suspendate imediat”, a adăugat el în jurul orei locale 10.30 (18.30 ora României).

În acest timp, zeci de poliţişti manifestau în principala cazarmă din capitală, dar şi la Guayaquil, marele oraş portuar din sud-vest şi la Cuenca, manifestaţii care au condus la confruntări şi la folosirea gazelor lacrimogene.

În jurul orei locale 12.30 (20.30 ora României), poliţiştii au ocupat sediul Congresului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al acestei instituţii.

Şeful statului, care s-a deplasat în apropiere de principala cazarmă din capitală pentru a calma agenţii, a fost el însuşi ţinta unei bombe lacrimogene, care a căzut la picioarele sale. El a fost nevoit să părăsească zona, purtând o mască pe faţă, după un discurs inflamat în care anunţa că nu va ceda.

“Aceasta este o tentativă de lovitură de stat organizată de opoziţie şi de unele sectoare ale forţelor armate şi poliţiei”, a declarat preşedintele Rafael Correa într-un interviu acordat unei televiziuni locale. Correa a declarat prin telefon că s-a refugiat într-o cameră de spital din Quito şi că se teme pentru viaţa sa. “În cazul în care mi se va întâmpla ceva, vreau să îmi exprim dragostea faţă de familia şi patria mea”, a declarat el.

O lege aprobată de Parlament suprimă unele prime pentru vechime acordate membrilor forţelor de ordine. Legea “serviciului public” a antrenat, de asemeneam o criză între Executiv şi Parlament, majoritatea refuzând să adopte unele articole ale proiectului prin care sunt reduse unele remuneraţii ale funcţionarilor publici.

Miercuri seara, ministrului pentru Politică (relaţia cu Parlamentul, n.red.), Doris Solis, afirmase că Rafael Correa intenţionează să dizolve Parlamentul, la încheierea unei întrevederi cu acesta.

Comandantul forţelor armate ecuadoriene, Ernesto Gonzalez, a anunţat, la rândul său, că susţine Guvernul lui Rafael Correa.

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a dat asigurări că poliţiştii aflaţi în conflict cu Guvernul său au încercat să îl asasineze în spitalul în care a fost sechestrat joi, timp de 12 ore, şi că a fost salvat de eficacitatea forţelor legitimiste.

El a mulţumit Grupului de Operaţiuni Speciale (GOE) al poliţiei, “care a fost foarte loial şi a protejat instalaţiile spitalului de poliţişti”.

“Fără ei, această hoardă de sălbatici care voiau să ucidă, care voiau sânge, ar fi intrat în spital pentru a încerca să ucidă preşedintele şi probabil că nu aş mai fi aici să vă povestesc, pentru că aş fi plecat într-o altă lume”, a declarat şeful statului de la palatul prezidenţial.

“GOE a supravegheat instalaţiile spitalului şi a împiedicat intrarea acestei mulţimi care se afla afară. Mulţi erau în civil, cu faţa acoperită de tricouri, cu mitraliere şi reprimau în mod laş poporul ecuadorian”, a adăugat el.

Preşedintele Correa a fost salvat de militari şi poliţişti fideli Guvernului în urma unei operaţiuni care s-a soldat cu doi morţi şi 37 de răniţi, din cauza schimbului de focuri dintre forţele legitimiste şi poliţiştii rebeli, potrivit Crucii Roşii.

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a revenit joi seara la palatul prezidenţial, după o operaţiunea militară spectaculoasă prin care a fost scos dintr-un spital.

În timpul operaţiunii au fost ucise două persoane, iar alte 37 au fost rănite, potrivit Crucii Roţii.

La sfârşitul unei zile de criză fără precedent de la venirea acestuia la putere, în ianuarie 2007, liderul socialist, în vârstă de 47 de ani, a reuşit să părăsească instituţia sub o escortă militară importantă, în mijlocul unor schimburi de focuri violente, între soldaţi fideli regimului şi poliţişti nemulţumiţi de suprimarea unor prime.

Joi dimineaţa, poliţiştii rebeli au luat cu asalt Congresul şi mai multe comisariate din capitală, din Guayaquil, un mare oraş portuar în sud-vestul ţării, şi din Cuenca (sud). Totodată, 150 de militari au blocat Aeroportul Internaţional Quito, timp de mai multe ore.

Statele Unite şi-au exprimat “susţinerea totală” faţă de preşedintele ecuadorian, iar Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat susţinerea faţă de “instituţiile democratic alese”.

Aceasta a fost “una dintre cele mai triste zile din viaţa mea”, a adăugat şeful statului, care a primit susţinerea întregii comunităţi internaţionale.

“Istoria îi va judeca (pe autorii acestor incidente). Dar, acum ne vom întoarce către viitor cu şi mai mult entuziasm, speranţă şi convingere”, a adăugat el, după care a dat asigurări că va acţiona astfel încât “revoluţia cetăţenească” să nu fie niciodată oprită.

Susţinătorii acestuia scandau, în piaţă, “Lucio, asesino” (Lucio, asasin), referindu-se la Lucio Gutierrez, un fost pucist, ales preşedinte, şi îndepărtat de la putere, ulterior, în 2005.

Correa l-a desemnat drept unul dintre cei vinovaţi de această “tentativă de lovitură de stat organizată de opoziţie şi anumite sectoare ale forţelor armate şi poliţiei”.

Gutierrez a “respins acuzaţiile laşe, false şi îndrăzneţe ale preşedintelui Correa”, într-o declaraţie pentru postul internaţional CNN în limba spaniolă.

Poliţiştii şi militarii rebeli protestau faţă de aprobarea, miercuri seara, a unei legi care suprimă unele dintre primele acordate pentru vechime.

Preşedintele, susţinut de liderii săi militari şi din cadrul poliţiei, a respins orice dialog, în aceste condiţii. “Dacă vreţi să-l ucideţi pe preşedinte, este aici, ucideţi-l dacă asta vreţi!”, a declarat el, sfidând protestatrii în cea mai mare cazarmă din Quito.

Şeful statului, reales în aprilie 2009 din primul tur, după ce a multiplicat programele sociale într-o ţară în care 38% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, a înregistrat, în ultima perioadă, o scădere a popularităţii, potrivit unor sondaje.

În pofida faptului că 53% dintre ecuadorieni aprobă felul cum gestionează problemele, potrivit unui sondaj Cedatos-Gallup publicat la jumătatea lui septembrie, Correa se confruntă, de câteva săptămâni, cu mişcări de protest din partea profesorilor şi şoferilor.

În plus, opoziţia încearcă să promoveze un referendum în vederea revocării sale din funcţie.

Situaţia este tensionată inclusiv în tabăra sa. Correa intenţiona să dizolve Parlamentul, deoarece o parte a majorităţii respinge măsurile de austeritate bugetară pe care le-a impus şi care au stat la baza acestei revolte a poliţiştilor.

Columbia şi Peru şi-au închis, joi, frontierele cu Ecuadorul, iar toate ţările sud-americane s-au reunit de urgenţă la Buenos Aires, joi seara, prentru a-l susţine pe Correa.

Ecuadorul, cu o populaţie de 14 milioane de locuitori, este o ţară cunoscută pentru instabilitatea ei în plan politic. Cei trei predecesori ai lui Rafael Correa au fost fie îndepărtaţi de la putere, fie destituiţi de Parlament.

Rafael Correa, în vârstă de 47 de ani, aflat la putere din ianuarie 2007, a fost reales în aprilie 2009 pentru un mandat de cinci ani. Potrivit unui sondaj realizat de Cedatos-Gallup publicat la jumătatea lui septembrie, 53% dintre ecuadorieni aprobă modul în care aceste administrează ţară. El se confruntă însă de mai multe săptămâni cu revolte în diverse sectoare. Opoziţia încearcă, pe de altă parte, să promoveze un referendum pentru revocarea sa.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles

One Response to "Tentativă de lovitură de stat în Ecuador. Lupte pentru restabilirea ordinii"

  1. lucius says:

    E izbitor de asemanator, cu ce este la noi, numai ca … conflictul nostru cu puterea nu a ajuns la nivelul celui din Ecuador.
    Una peste alta, tineti minte … atitudinea acestui presedinte: la noi va fi idem si la fel daca nu vom sti sa contracaram astfel atitudini.