Teheranul va permite accesul inspectorilor AIEA într-un viitor apropiat?

Sigla AIEA. foto rfi.

Oficiali de la Teheran au anunţat că vor permite accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice – AIEA –  la baza militară de la Parchin. Acesta este locul unde AIEA suspectează că Iranul ar desfăşura activităţi nucleare secrete. Inspecţia AIEA se va face “imediat ce se va ajunge la un acord cu privire la felul în care se va desfăşura această inspecţie” potrivit IRNA, citată de Reuters şi AGERPRES.
“Trebuie să ţinem minte faptul că AIEA a efectuat două vizite la Parchin în 2005 (…) Având în vedere că este vorba despre o zonă militară, acordarea accesului este un proces care necesită timp”, a precizat reprezentantul iranian pe lângă AIEA într-un comunicat difuzat la reuniunea Consiliului Guvernatorilor, ce se desfăşoară la Viena până vineri.

Potrivit comunicatului, Iranul va permite din nou accesul AIEA la Parchin imediat ce se va ajunge la un acord cu privire la modul de desfăşurare a inspecţiei.

Delegaţiile AIEA care au vizitat Iranul în lunile ianuarie şi în februarie au cerut explicit inspectarea zonei Parchin.
Atunci Teheranul a respins solicitările AIEA, precum şi încercările echipelor agenţiei de a intra în legătură cu oficiali iranieni şi a afla alte informaţii pentru a rezolva chestiunile rămase nerezolvate referitoare la posibila dimensiune militară a programului nuclear iranian.

 

Sursa:AGERPRES

What Next?

Related Articles