Ţările UE nu se află sub “Dictatul german”, afirmă preşedintele Germaniei

Germania si UE. foto foxbusiness

Germania si UE. foto foxbusiness

În primul său discurs referitor la Uniunea Europeană, preşedintele german Joachim Gauck a afirmat că “ţările afectate de criză nu trebuie să se teamă sau să se simtă ameninţate că vor ajunge să fie conduse de “Dictatul german.”

După unsprezece luni de politică pro-europeană, promovată de fostul disident est-german şi actualul cancelar german,Merkel, preşedintele german a spus că “a constatat că există o frustrare tot mai mare în rândul cetăţenilor din statele-UE, alimentată de euro-criză şi de încercările de
salvare a ţărilor UE prin contactarea de împrumuturi”.

“În unele state membre ale UE cetăţenii se tem că nu vor putea face faţă crizei. În alte ţări, există o teamă profundă faţă de măsurile de austeritate ce duc în mod constant la declinul social.

Multor cetăţeni UE, ce provin din ţări ce au luat sau au dat împrumuturi,nu li se pare corectă şi echitabilă responsabilitatea şi contribuţia în cadrul Uniunii”, a menţionat el.

El a adăugat că neîncrederea actuală are ca background sentimente anti-UE mai vechi.

“Nu-mi place că la Bruxelles există atâta birocraţie, lipsă de transparenţă, putere crescânda a Consiliului UE şi faptul că tandemul franco-german nu propulseaza şi state-membre mai mici în cadrul Uniunii.

“Această criză are mai mult decât o dimensiune economică, este o criză de încredere în proiectul politic numit Uniunea Europeană.Luptăm nu numai pentru moneda noastră.Noi înşine se pare că ne aflăm într-o luptă”, a mai spus Gauck, citat de EUObserver.

Sursa: EUObserver

What Next?

Related Articles