Talibani şi comunicatele lor la comemorarea a 11 ani de la atentatele din SUA

adunare a talibanilor. foto agentia.org

În urmă cu o zi americanii îi comemorau pe cei ucişi în urmă cu 11 ani în atentatele teroriste. În acelaşi timp, în teatrul de operţiuni Afganistan talibanii lansau mai multe comunicate. “Americanii sunt în pericol peste tot în lume”, se arăta într-unul dintre comunicate.
“Forţele americane riscă o înfrângere totală în Afganistan”, se specifica în alt comunicat, iar în paralel, Baza aeriană militară americană din Bagram era atacată.

“Comemorarea zilei de 11 septembrie are loc în acest an în America într-o perioadă în care ţara riscă o înfrângere totală în Afganistan din toate punctele de vedere: militar, politic, economic”.
“America şi-a epuizat toate celelalte mijloace de a-şi prelungi războiul ilegal”, afirmă talibanii într-un alt comunicat, postat pe online.

“Războiul lansat în Afganistan sub pretextul unei răzbunări pentru incidentul din septembrie nu are nicio bază legală şi etică  iar afganii nu au nimic de-a face cu ce s-a întâmplat.Chiar dacă au investit sume uriaşe şi mijloace militare în război, niciun american nu este în siguranţă în orice loc s-ar afla”, continuă comunicatul.

Talibanii nu consideră că mesajele transmise prin aceste comunicate constituie  ameninţari, însă “jură să-şi apere patria şi să continue lupta lor sacră împotriva  invadatorilor”.
“Emiratul islamic, cu ocazia comemorării a 11 ani de la incidentul din septembrie, face încă o dată apel la responsabilii americani, la membrii coaliţiei lor şi la poporul lor să înceteze vărsarea sângelui afganilor oprimaţi sub acest pretext şi să urmeze calea raţiunii în loc de cea a tiraniei şi prostiei”, se mai spune în comunicat.
În urmă cu 11 ani, aproape 3.000 de americani au murit în cele mai grave atentate teroriste comise pe teritoriul american, după ce două avioane deturnate de al-Qaida au lovit turnurile gemene ale World Trade Center din New York. O altă aeronavă a lovit Pentagonul, iar un al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania.

Stau şi mă întreb, oare, dacă ruşii, nu au reuşit în atâţia ani de război să-i înfrângă, forţa multinaţională – la care cel mai semnificativ contributor este SUA – nu au izbândit, după 11 ani de la intrarea în Afganistan, acest lucru, de ce nu se re-evaluează întreaga situaţie?

Ori, de fapt, nici nu se doreşte o re-evaluare.

Marile puteri au nevoie de războaie ca să îşi testeze armele, tehnica, echipamentele, şi ca să îşi justifice într-un fel, sumele uriaşe pe care le cheltuie unele departamente.

 

 

Sorina Bruj

 

Sursa:AGERPRES

What Next?

Related Articles