Tadjikistanul a cedat paşnic o parte din teritoriu Chinei

Harta Tadjisitanului. Teritoriul cedat se afla la granita comuna intre Chia, Afganistan si Tadjikistan

Pentru a face faţă presiunilor crescânde ale Chinei şi a-şi asigura stabilitatea pe termen lung Tadjikistanul a semnat vineri 14 ianuarie un acord teritorial care prevede transferul a aproximativ 1,000 kmp din teritoriul ţării Chinei.

Prin aceasta se pune capăt unui diferend la frontieră. “Este un succes al diplomaţiei tadjice”, afirmă ministrul de Externe de la Duşanbe, Hamrohon Zarifi.

Parlamentul tadjic a aprobat săptămâna aceasta un acord prin care transferă Chinei 0,78% din teritoriul ţării. Teritoriile cedate sunt în zona Pamir.

“Dacă nu am fi luat decizia de a ceda aceste teritorii, nu am fi putut rezista presiunilor Chinei. Tadjikistanul şi-a asigurat astfel stabilitatea şi securitatea la frontiera cu China”, a declarat Suhrob Şaripov, directorul Centrului de studii strategice subordonat preşedintelui Emomali Rahmon,.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a confirmat că cele două ţări “au rezolvat complet problema istorică a frontierei”.

Nu se cunoaşte care este numărul populaţiei de pe teritoriul cedat. China este principalul investitor în economia Tadjikistanului.

sursa: BBC

What Next?

Related Articles