Sute de zboruri au fost anulate in Marea Britanie datorita norului de cenusa vulcanica islandez

Eurocontrol a anuntat ca 250 de zboruri au fost anulate până acum în spaţiul aerian britanic din cauza concentraţiei ridicate de cenuşă provenit de la erupţia vulcanului islandez Grimsvoetn. Vulcanul Grimsvoetn continuă să arunce în aer cenuşă.

Organizaţia a avertizat că traficul aerian va fi afectat marţi în Danemarca şi sudul Scandinaviei. Danemarca şi Norvegia au restricţionat deja circulaţia aeriană în anumite regiuni.

Islanda şi-a redeschis între timp toate aeroporturile.

Norul va ajunge joi în vestul Franţei şi nordul Spaniei.

Erupţia vulcanului islandez nu va avea, conform estimărilor oficiale, amploarea celei de anul trecut. În 2010, norul de cenuşă provocat de vulcanul islandez Eyjafjallajökull a perturbat grav timp de mai multe săptămâni zborurile în întreaga Europă. Mii de curse aeriene au fost anulate atunci.

Vulcanul Grimsvötn, aruncă de zeci de ori mai multă cenuşă decât vulcanul Eyjafjallajökull, care în primăvara anului 2010 a blocat timp de mai multe zile traficul aerian în Europa, a estimat vulcanologul britanic Dave McGarvie, de la The Open University din Milton Keynes, insa particulele de cenuşă ale acestuia sunt mai mari şi mai grele şi ele se vor aşeza mai repede pe pământ.

La rândul său, Sigurlaug Hjaltadottir, expertă la Serviciul pentru Meteorologie şi Geofizică din Islanda, a confirmat că erupţia actuală este mai puternică decât cea de anul trecut.

sursa: Deutsche Welle; AGERPRES

What Next?

Related Articles