Sute de membri ai firmelor de securitate străine din Irak au fost arestaţi

Blackwaters o companie privata implicata in Irak asociata cu ocupatia americana

Câteva sute de angajaţi ai unor companii de securitate străine, mai ales americane care lucrează la ambasada SUA la Bagdad  au fost arestţi în ultimele săptămâni de către autorităţile irakiene, imediat după retragerea trupelor americane.

Arestările au avut loc în cea mai mare parte pe aeroportul din Bagdad şi la posturi de control din capitala irakiană.

Motivul arestărilor l-au constituit aspecte administrative legate de vize, de permisul de port-armă sau de autorizaţiile pentru circulaţia pe anumite drumuri. Nu s-a anunţat însă oficial lansarea de urmăriri în legătură cu aceste situaţii, iar arestările au durat de la câteva ore la trei săptămâni.

Trupele americane s-au retras din Irak la 18 decembrie anul trecut, iar ulterior autorităţile irakiene nu au mai înnoit o mare parte din permisele de port-armă.

Totodată, autorităţile au impus noi restricţii la eliberarea vizelor. În unele cazuri, contractorilor li s-a comunicat că au zece zile pentru a pleca din Irak sau pot fi arestaţi.

Contractorii privaţi sunt parte integrantă a evoluţiei economice şi de securitate a Irakului de după război, susţin oameni de afaceri străini şi oficiali americani, dar rămân şi un simbol puternic al puterii americane, iar unii irakieni îi acuză că le batjocoresc ţara.

Doar sectorul petrolier irakian, care contribuie în proporţie de peste 90% la bugetul guvernului, se bazează pe zeci de mii de angajaţi străini. Ambasada SUA angajează 5000 de contractori pentru a-şi proteja cei 11.000 de angajaţi şi pentru a-i instrui pe militarii irakieni cum să folosească tancurile, elicopterele şi armele pe care le-au cumpărat de la americani.

Firmele de securitate străine din Irak au reprezentat partea nevăzută a ocupaţiei americane a Irakului, numărul acestora ajungând conform unor aprecieri, în anumite perioade, la aproximativ 100.000.

sursa: New York Times

What Next?

Related Articles

One Response to "Sute de membri ai firmelor de securitate străine din Irak au fost arestaţi"

  1. Marlon Juvet says:

    Nu îi mai zice Blackwaters de vreo câţiva ani buni…..