Sunt cu 50% mai mulţi şomeri tineri în Uniunea Europeană

tineri şomeri. foto mediafax

Ştiri alarmante. Mă refer la un raport ce i-a vizat pe tinerii din statele UE, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Raportul, întocmit în urma unui studiu EUROSTAT, trebuia să stabilească care este gradul de încadrare al tinerilor în muncă. S-a constatat că şomajul în rândul tinerilor cu vârstele mai sus amintite a crescut cu 50% pe ansamblul Uniunii Europene.Anunţul a fost făcut de Comisia Europeană, cu ocazia publicării raportului asupra situaţiei tinerilor. În acelaşi raport se insistă asupra eforturilor necesare pentru integrarea tinerilor.

Comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou s-a declarat “profund preocupată de efectele crizei asupra tinerilor”. Ea consideră că “prea mulţi dintre aceştia sunt expuşi riscului de sărăcie şi de excludere socială”.

Rata şomajului înregistrată în rândul tinerilor la nivelul UE a crescut de la 15% în luna februarie 2008 la 22,5% în luna iulie 2012, potrivit datelor publicate de Eurostat. Recordurile sunt în Grecia (53,8%) şi Spania (52,9%).

Raportul CE solicită orientarea prioritară a politicilor pentru tineri în direcţia ocupării forţei de muncă, integrării sociale, a sănătăţii şi bunăstării lor.
Programul “Erasmus pentru toţi” – propus pentru perioada 2014-2020 –  are drept obiectiv acordarea de subvenţii pentru studii, programe de formare şi de voluntariat în alte state pentru aproximativ 5 milioane de tineri.

În cazul României, stat membru UE, întrebările care se pun ar fi: ce vor face absolvenţii de 12 clase, care nu şi-au luat Bac-ul sau ce vor face absolvenţii de facultate, fără master sau licenţă? Sau, ce se va întâmpla şi cu cei care au absolvit nişte facultăţi care nu prea au cerere pe piaţa muncii? Cât reprezintă procentul lor în studiul alcătuit de EUROSTAT.

Vor munci la negru, pe bani puţini, nu vor putea beneficia de ajutor de şomaj sau de concediu medical plătit atunci când vor avea vreo problemă de sănătate. Ca să nu mai vorbesc de cei care vor deveni nişte pierde-vară, la mila părinţilor sau a cui i-ar putea susţine financiar…

Sorina Bruj

Sursa: AGERPRES  

What Next?

Related Articles