Summitul UE: UE încearcă relansarea economică prin iniţierea unui pact pentru creştere economică

UE. foto wikipedia

Preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, a anunţat că liderii europeni au ajuns la un acord asupra unui pact pentru creştere economică cu o valoare de 120 de miliarde de euro.

La conferinţa de presă de după summitul UE dedicat creşterii economice şi creării de locri de muncă, von Rumuy a precizat “Am marcat acordul nostru asupra unui anumit număr de puncte”. El a citat “agenda pentru creştere şi locuri de muncă” pentru care “vom mobiliza circa 120 de miliarde de euro ca să adoptăm măsuri imediate de creştere economică”.

Măsuri adoptate la summit:

1. Recapitalizarea băncilor: Zona euro vrea să pună în aplicare cel mai târziu la sfârşitul anului 2012 un mecanism care îi va permite să recapitalizeze băncile direct prin intermediul fondurilor sale de salvare, cu anumite condiţii, a afirmat
preşedintele UE. “Atunci când va fi finalizat, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va putea avea posibilitatea să recapitalizeze în mod direct băncile”, a anunţat Van Rompuy

2. Zona euro va fi pregătită ca fondurile de salvare să intervină pentru a da asigurări pieţelor.

3. Va fi creat un mecanism unic de supervizare financiară în cadrul căruia Banca Centrală Europeană (BCE) îşi va avea rolul central.

4. Rolul de supraveghere a sectorului bancar european să revină Băncii Centrale Europene (BCE), aşa cum doreşte Germania.

Lucrările summitului continuă şi vineri 29 iunie a.c..

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles