Summitul G8

Pe 26 iunie, la Trieste, în Italia, debutează summitul G8. Agenda discuţiilor se va concentra în jurul problemei stabilizării Afganistanului.

Şi actuala criză politică din Iran va fi un subiect principal aflat pe agenda discuţiilor miniştrilor de Externe ai statelor membre G8.

În general, participanţii la discuţii au condamnat violenţele post-electorale din Iran, dar au existat şi diferenţe de opinie în ce priveşte abordarea republicii islamice.

Rusia doreşte evitarea unei izolări a Iranului şi menţinerea dialogului, fără a fi pusă în discuţie o condamnare a votului din alegerile prezidenţiale, vot pe care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a numit “un exerciţiu de democraţie”.

Grupul G8 include şi Marea Britanie şi Statele Unite, ţări pe care Teheranul le-a acuzat că au incitat iranienii la proteste de stradă şi că s-au amestecat astfel în treburile interne ale Iranului.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a precizat în cadrul lucrărilor summitului că este nevoie de un compromis în problema Iranului.

“În cadrul G8 avem state, precum Japonia şi Rusia, care au relaţii corecte şi apropiate cu Iranul, dar confruntaţi cu violenţele, morţile şi alte evenimente deosebit de grave, consider că trebuie să avem cu toţii o poziţie comună”, a subliniat domnul Frattini. Iniţial, Iranul fusese invitat să participe la discuţiile summitului, dar în lumina ultimelor evenimente de la Teheran, Italia a decis să retragă invitaţia.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles