Summit UE – Rusia

Pe 7 decembrie debutează la Bruxelles cel de-al 26-lea Summit UE-Rusia.Reuniune va fi prezidată de Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cel al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Pe agenda de lucru vor fi abordate subiecte referitoare la progresele decisive înregistrate în perspectiva viitoarei aderări a Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi unele chestiuni bilaterale, precum comerţul, investiţiile şi cooperarea în sectorul energetic.

Un alt domeniu care va fi analizat este cooperarea în gestionarea crizelor, pe baza unei abordări cuprinzătoare a aspectelor de securitate, printre care conflictele latente.

Vor fi discutate, de asemenea, progresele în dialogul privind liberalizarea regimului de vize, pentru intrarea în faza deplin operaţională prin elaborarea paşilor comuni de parcurs.

La Summitul UE-Rusia din iunie 2008 au fost lansate negocierile pentru un nou acord UE-Rusia, care trebuie să înlocuiască Acordul de cooperare şi parteneriat.

Până în luna mai a acestui an, au fost încheiate nouă runde de negocieri.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles