Sudanul de Sud – peste 300 de morţi

Sudanul de Sud. foto stririlepro

Sudanul de Sud. foto stririlepro

Peste 300 de persoane au fost ucise, inclusiv civili şi observatori pentru menţinerea păcii,urmare a confruntărilor armate din în Juba, capitala Sudanului de Sud. Există temerea că ţara se află în pragul unui nou război civil.
Ciocnirile au izbucnit zilele trecute, între trupele loiale lui Salva Kiir, preşedintele şi militarii care îl susţin pe vice-preşedinte, Riek Machar.

Observatorii afirmă că acordul de pace încheiat în august anul trecut între cele două facţiuni principale din această ţară este foarte precar.

După o perioadă de acalmie, sâmbătă, când Sudanul de Sud a sărbătorit a cincea aniversare a independenţei sale de Sudan, luptele au izbucnit din nou duminică şi luni.

Machar a declarat că forţele loiale lui au fost bombardate de către forţele lui Kiir. Prin urmare, Machar a afirmat că aceasta este dovada faptului că  preşedintele “nu este interesat de pace”. Fostul rebel a spus că nu şi-a pierdut speranţa pentru viitor.

“Vă îndemn la calm şi reţinere la provocările iscate. Sunt în siguranţă. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege şi să subordoneze lege propriei voinţe pentru a destabiliza această ţară”, a scris el pe contul său oficial de Twitter.
Ban Ki-moon, Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat recent că a fost “şocat şi îngrijorat de luptele grele … în Juba” şi le-a cerut lui Kiir şi Machar să “facă tot posibilul pentru a stopa escaladarea imediată a ostilităţilor”.

“Această violenţă fără sens este inacceptabilă şi poate răsturna total progresele realizate până în prezent în procesul de pace”, a spus el.

Sursa:The Guardian

Zinca Răzvan-Petru

What Next?

Related Articles