Subiecte de pe agenda întâlniri bilaterale japonezo-americane

Fumio Kishida si John Kerry. foto japannews

Fumio Kishida si John Kerry. foto japannews

În contextul deosebit de tensionat din regiunea Asia – Pacific, pe fondul declaraţiilor belicoase făcute de Coreea de Nord, Secretarul de stat american, John Kerry, a efectuat în vizită oficială în Japonia.
Întâlnirea dintre Kerry şi omologul său nipon, Fumio Kishida, a fost urmată de o conferinţă de presă comună.

Premierul Fumio Kishida a declarat că subiectele abordate în cadrul întâlnirii au fost variate: de la relaţiile bilaterale dintre SUA şi Japonia, provocarea imediată pe care o reprezintă Coreea de Nord şi alte probleme regionale, până la crizele din Siria şi Orientul Mijlociu.

“Secretarul Kerry şi cu mine ne-am împărtaşit opiniile şi am reafirmat necesitatea ca ambele ţări să consolideze un parteneriat bazat pe alianţa dintre SUA şi Japonia. Cred că întâlnirea a fost foarte constructivă şi potrivită pentru a încheia prima vizită a Secretarului de stat în Asia”, a subliniat premierul nipon.

În ceea ce priveşte prezenţa miliară americană în regiune, premierul nipon a declarat:
“În ceea ce priveşte aliniamentul militar american, am confirmat că au fost făcute progrese şi ambele ţări trebuie să continue pentru reducerea impactului asupra zonei Okinawa. De asemenea, am confirmat înregistrarea unor progrese în direcţia transferării puşcaşilor marini americani din Okinawa în Guam”.

Referitor la problematica economică, Fumio Kishida a declarat că: “Dacă economiile numărul unu şi numărul trei din lume se vor alătura Parteneriatului Trans-Pacific (TPP), TPP va ajunge să aibă o importanţă strategică şi mai mare. Participarea Japoniei în negocierile TPP contribuie, de asemenea, la consolidarea alianţei americano-japoneze”.

Sursa: CNN Internaţional

What Next?

Related Articles