SUA şi UE vor să ofere asistenţă financiară Ukrainei

Ukraina. foto stirileprotvÎnaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton,a declarat, într-un interviu acordat Wall Street Journal, că “Uniunea Europeană pregăteşte – împreună cu Statele Unite – un important program de asistenţă financiară pentru Ucraina.

“Uniunea Europeană şi Statele Unite au iniţiat un plan care prevede măsurile pe care le avem de luat în diverse sectoare ale economiei ucrainene pentru ameliorarea lucrurilor”, a declarat Ashton, conform AFP.

Oficialul UE, care este aşteptată la Kiev săptămâna aceasta, nu a oferit detalii despre suma avută în vedere, precizând doar atât: “cifrele nu vor fi modeste”.

“Ajutorul nu va consta doar în bani. Este vorba şi de oferirea de garanţii financiare pentru susţinerea şi stabilizarea economiei ucrainene”, a explicat oficialul UE.

În decembrie, premierul Mikola Azarov, care a demisionat săptămâna trecută, a estimat că ar fi vorba de 20 de miliarde de dolari ajutorul financiar de care Ucraina ar avea nevoie de la UE.

În urmă cu o zi, un lider al opoziţiei de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că “partidele proeuropene au cerut asistenţă financiară din partea Occidentului”.
“Ne-am adresat partenerilor occidentali pentru asistenţă financiară. Occidentalii au anunţat că sunt pregătiţi să ne ofere ajutor”, a mai spus Iaţeniuk.

De asemenea, opoziţia ucraineană proeuropeană din Ucraina a solicitat mediere internaţională în negocierile cu Administraţia Viktor Ianukovici pentru a se evita “interpretările divergente”.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia.

What Next?

Related Articles