SUA şi Pakistan – o relansare a relaţiilor diplomatice?

Pakistan si SUA. relatie tensionata. foto onpointSecretarul american al Apărării, Chuck Hagel – după a efectuat o vizită-surpriză în Afganistan, la sfârşitul săptămânii – efectuează, pe 9 decembrie, o vizită în Pakistan pentru a discuta cu premierul Nawaz Sharif despre situaţia din Afganistan.
Această vizită se desfăşoară în contextul apropierii termenului de retragere a forţelor NATO din Afganista, a declarat purtătorul său de cuvânt, potrivit AFP,AGERPRES şi AP.

Această vizită este prima în patru ani, efectuată de un Secretar american al apărării în Pakistan.

Relaţiile cu Pakistanul au fost destul de tensionate, datorită raidurilor cu drone efetuate de americani în fiefurile talibanilor din nord-vestul ţării.

Chuck Hagel s-a întâlnit cu Nawaz Sharif în cadrul vizitei efectuate de cel din urmă la Washington, în toamna acestui an.

“Secretarul american speră să continue discuţiile productive refertioare la parteneriatul nostru strategic important şi la metodele de a înfrunta ameninţările noastre comune”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Hagel, Carl Woog.

“După vizita în Afganistan, Secretarul Hagel speră, de asemenea, să discute cu premierul Sharif şi cu alţi înalţi responsabili pakistanezi despre interesul comun al Statelor Unite şi al Pakistanului în favoarea unui Afganistan stabil”, a adăugat acesta.

În contextul retragerii trupelor NATO, la sfârşitul lui 2014, Pakistanul este considerat un jucător-cheie în procesul de pace din Afganistan, din cauza relaţiilor sale istorice cu talibanii.

Sursa: AGEPRES, AP

What Next?

Related Articles