SUA – “îngrijorată” de auto-izolarea Israelului în Orientul Mijlociu

Leon Panetta. foto cnnpolitics

Se pare că SUA devine “îngrijorată” de faptul că Israelul se auto-izolează în Orientul Mijlociu.În sprijinul acestei afirmaţii vine declaraţia făcută de secretarul american al Apărării, Leon Panetta, citat de AFP şi preluat de MEDIAFAX.

“În contextul “primăverii arabe este realmente important să facem tot posibilul pentru a-l ajuta (n.r. pe Israel) să-şi refacă relaţiile cu ţări ca Turcia şi Egiptul”, a declarat Panetta.

“Problema este dacă e suficient să-ţi menţii avantajul militar, din moment ce eşti pe punctul de a te izola pe arena diplomatică”, a adăugat Panetta, adresându-se jurnaliştilor la bordul avionului care îl conducea în Israel în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu.

“În acest moment extraordinar în Orientul Mijlociu, în timp ce se produc atâtea schimbări, nu este bine pentru Israel să fie din ce în ce mai izolat. Şi asta este pe cale să se întâmple”, a precizat el.

“Cred că pentru securitatea acestei regiuni este realmente important să facem tot posibilul pentru a-l ajuta să-şi refacă relaţiile cu ţări ca Turcia şi Egiptul”, a adăugat oficialul american.

Panetta are programate întâlniri cu lideri israelieni şi palestinieni luni,3 octombrie, înainte de a merge în Egipt, apoi la o reuniune a NATO la Bruxelles, ce va avea loc în cursul acestei săptămâni.

El a mai afirmat că va exercita presiuni asupra liderilor israelieni şi palestinieni pentru a reveni la masa negocierilor. “Principalul meu mesaj pentru cele două părţi este: nu pierdeţi nimic reluând negocierile”, a subliniat el.

Secretarul american al Apărării urmează să se întâlnească luni cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu ministrul Apărării, Ehud Barak, precum şi cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, la câteva zile după depunerea cererii de aderare a unui stat Palestina la ONU.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles