SUA încearcă să schimbe poziţiile Rusiei şi Chinei în problema siriană

Aspecte din timpul Conferintei privind Siria desfasurate la Tunis foto AFP

La sfârşitul Conferinţei internaţionale asupra Siriei, care s-a desfăşurat la Tunis, secretarul de stat american Hillary Clinton a chemat comunitatea internaţională să îndemne China şi Rusia, “să-şi schimbe poziţia” faţă de situaţia din Siria.

Rusia şi Chia au blocat la începutul lunii februarie o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind condamnarea represiunii din Siria.

Moscova şi Beijingul “trebuie să înţeleagă că nu se pot pune în faţa aspiraţiilor poporului sirian, dar şi ale Primăverii Arabe”, a declarat Hilary Clinton.

“Este dezolant să vezi că doi membri ai Consiliului de Securitate (China şi Rusia) se folosesc de dreptul lor de veto când sunt asasinaţi oameni”, a adăugat

ea. “Trebuie să schimbăm poziţia guvernelor chinez şi rus”, a mai spus ea.

“Cu cât mai repede ruşii şi chinezii se vor îndrepta spre acţiuni pozitive în Consiliul de Securitate, cu atât mai bine vom putea avea o rezoluţie care să ne permită să luăm genul de măsuri de care avem nevoie” pentru soluţionarea crizei din Siria, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Peste şaizeci de ţări s-au reunit vineri 24 februarie la Tunis pentru a defini un plan de asistenţă umanitară internaţională pentru poporul sirian şi a accentua presiunea asupra Damascului. Conferinţa a fost boicotată de Moscova şi Beijing.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles