SUA, Germania şi Rusia – contra divizării Ucrainei, deocamdată…

Se pare că, în acest moment, chiar dacă doar la nivel declarativ se susţine Dezmembrarea Ucrainea. foto ziareimportanţa păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei (apropos de Rusia), totuşi există o asemenea atitudine abordată de unii lideri importanţi de pe scena internaţională.
În acest context, Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, într-o conversaţie telefonică avută pe 23 februarie au susţinut că este extrem de importantă păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Aceasta, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului german, citat de AFP.

“Cei doi lideri politici sunt de acord asupra faptului că Ucraina are nevoie, rapid, de un guvern în măsură să acţioneze şi că integritatea sa teritorială să fie păstrată”, potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt.

Merkel şi Putin au afirmat totodată că stabilitatea Ucrainei este “în interesul lor comun, indiferent că este vorba despre domeniul politic sau economic”.

Convorbirea lui Merkel cu Putin s-a desfăşurat în contextul în care ţara vecină Rusiei se confruntă cu tulburări politice, soldate cu destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte, sâmbătă, 22 februarie.

Berlinul a jucat un rol important în încercările de soluţionare a crizei care a afectat ţara timp de trei luni, prin intervenţia ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care s-a aflat la Kiev, joi şi vineri, împreună cu omologii săi, polonezul Radoslaw Sikorski şi francezul Laurent Fabius, în scopul de a negocia un acord între Guvern şi opoziţie.

Merkel a vorbit la telefon şi cu opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă, după doi ani şi jumătate de închisoare.
Merkel i-a cerut lui Timoşenko să se “angajeze politic în favoarea unităţii ţării şi să se adreseze şi cetăţenilor ucrainieni din estul ţării”, în mod tradiţional proruşi, în contextul în care vestul este mai naţionalist şi proeuropean.

În acelaşi sens, Susan Rice, o consilieră apropiată preşedintelui Barack Obama a declarat că “o împărţire a Ucrainei sau revenirea la violenţă nu sunt în interesul Ucrainei, Rusiei, UE sau Statelor Unite”.

“Nu există o contradicţie între o Ucraină care întreţine de mult timp legături istorice şi culturale cu Rusia şi o Ucraină modernă care vrea să se integreze mai mult în Europa. Una nu o împiedică pe cealaltă”, citează NBC.

Rice a afirmat că o intervenţie militară rusă în Ucraina ar fi “greşeală gravă”.
Tototdată, şeful diplomaţiei americane John Kerry a declarat duminică, 23 februarie, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că “toate statele trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritorială şi libertatea de a alege”, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat american.
Kerry a subliniat că SUA susţin decizia Parlamentului ucrainean privind alegerea unui preşedinte şi premier interimari.

Aceste acţiuni “constituie alegerea cea mai bună şi mai potrivită în direcţia restabilirii rapide a păcii şi asigurării stabilităţii în Ucraina, precum şi de a răspunde problemelor financiare care afectează ţara”, a apreciat Kerry.
“John Kerry şi-a exprimat speranţa de a vedea Rusia în calitate de aliată a Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a ator state implicate în ajutorarea Ucrainei”, a adăugat oficialul de rang înalt, citat de AFP.

S.B.

What Next?

Related Articles