SUA suspectează Iranul că a atacat cibernetic “Saudi Aramco”

atac cyber. foto ziareromania

Oficiali americani din serviciile de informaţii sunt convinşi că Iranul se află la baza valului de atacuri cibernetice care au acţionat asupra reţelelor infomatice saudite din domeniul industriei petroliere.

Recent, iranienii au avut câteva încercări de atac cibernetic şi asupra unor instituţii bancare din SUA. Însă acestea au fost contracarate de americani. Aceasta l-a determinat pe Secretarul de stat al Apărării, Leon Panetta să afirme că “SUA sunt expuse unui posibil “cyber-Pearl Harbor.”

Suspiciunile americanilor s-au focusat asupra “cybercorps”, realizare a armatei iraniene din 2011. Iranienii au creat în urmă cu un an acest sistem  sub pretextul că, asupra programului de îmbogăţire a uraniului de la centrala nucleară de la Natanz, americanii şi israelienii au lansat numeroase atacuri cibernetice.

Atacurile cibernetice lansate de Iran au produs pagube nesemnificative. Iar, comparativ cu capabilităţile cyber de care dispun chinezii sau ruşii,despre cele ale iranienilor se poate spune că sunt  modeste.

Oficiali din serviciile de informaţii americane cred că ruşii şi chinezii sunt de cei care au lansat atacuri cibernetice puternice asupra unor companii şi agenţii guvernamentale ale SUA.
Însă atacul cibernetic asupra celei mai mari companii petroliere din lume, “Saudi Aramco”, din luna august, din acest an, a fost realizat de iranieni. Iar lucrul acesta i-a făcut pe americani să ia în discuţie şi o ameninţare iraniană cyber la adresa lor.

Motivul care a stat la baza atacului cyber iranian asupra Aramco este acela că, saudiţii sunt principalul rival al facilităţilor petroliere iraniene din regiune.Iar Arabia Saudită este  statul arab care a susţinut acţiunile de embargou  impuse de  occidentali Iranului.

În condiţiile în care Iranul nu a mai fost un furnizor important de petrol, – deoarece a fost supus embargoului – Aramco, companie petrolieră saudită, a fost pur şi simplu asaltată de foştii clienţi ai iranienilor.
Virusul cibernetic care a lovit Aramco s-a numit Shamoon şi a infestat aproximativ 30.000 de cumputere aflate în reţea.
Panetta – care nu a învinuit pe faţă Iranul ca fiind autorul atacului – a afirmat că “acest atac cibernetic este probabil cel mai distructiv atac de până acum”.
Până la atacul asupra Aramco, multe sabotaje de tip cyber au fost lansate de Iran asupra industriei saudite, însă erau nesemnificative şi nu au putut produce pagube importante.

Dar atacul cyber produs asupra Aramco, prin amvergura lui,  l-a determinat pe un consultant guvernamental american să afirme că: “ceea ce au făcut iranienii demonstrează clar faptul că un astfel de gest poate perturba grav o economie (inclusiv, cea americană), iar ameninţarea este una serioasă”.

Sursa: The New York Times

What Next?

Related Articles