SUA au evitat austeritatea şi “zidul bugetar” pentru 2013

Presedintele SUA Barak Obama. foto wikipedia

Riscul SUA de a intra într-o austeritate forţată în 2013 a fost evitat prin promulgarea de către preşedintele american Barack Obama a Legii privind compromisul bugetar.

În cazul neadoptării legii, alternativa ar fi fost “zidul bugetar”, însoţit de creşteri de impozite pentru cvasitotalitatea contribuabililor şi de reduceri clare ale cheltuielilor statului federal, în special în domeniul apărării.

Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, a urmat exemplul Senatului, unde democraţii sunt majoritari, şi a adoptat un proiect de lege care sporeşte mai ales nivelul de impozitare asupra gospodăriilor cu venituri mai mari de 450.000 de dolari pe an.

O parte a republicanilor a acceptat să voteze în favoarea acestei măsuri, în pofida refuzului lor de principiu faţă de orice suplimentare a presiunii fiscale.

Fondul Monetar internaţional (FMI) a apreciat că acordul bugetar validat de Congresul Statelor Unite este binevenit, însă insuficient, şi a cerut aleşilor americani să se pună de acord asupra unui “plan complet” de consolidare a finanţelor publice.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles