Statul român vrea să-şi vândă acţiunile de la ROMTELECOM

În speranţa valorificării participaţiunilor statului în scopul acoperirii deficitului bugetar, statul român şi-a arătat disponibilitatea de a vinde pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom.

În prezent statul deţine 45,9 % din acţiunile Romtelecom, valoarea estimată a acestuia fiind de un miliard de euro.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, care a făcut anunţul, a afirmat că în cazul în care ofertele nu se vor ridica la această sumă, este posibilă valorificarea acţiunilor şi pe piaţa bursieră.

Ministrul nu a exclus varianta ca pachetul de acţiuni să fie vândut şi pe bursele internaţionale sau pe cele din România, în situaţia în care oferta pe care o va primi statul nu se va ridica la aşteptările părţii române.

“Am făcut o estimare de piaţă şi am spus că nu vom vinde decât în jurul sumei de un miliard de euro, dar nu vom vinde oricum. Raportat la acest subiect, am transmis mesajul către Deutsche Telekom că în măsura în care oferta pe care o să ne-o facă nu va fi în concordanţă cu estimările noastre, vrem să intrăm pe bursă şi să valorizăm aceste acţiuni într-un mod transparent, corect”, a afirmat ministrul Comunicaţiilor.

Potrivit acestuia, în cazul vânzării pe bursă se va ţine cont de recomandările unui consultant în ceea ce priveşte acest gen de tranzacţie.

Ministrul Comunicaţiilor a arătat că se aşteaptă la un răspuns din partea firmei germane până la sfârşitul acestui an.

Statul român deţine 45,9 % din acţiunile Romtelecom, iar diferenţa de 54,1 % aparţine Deutsche Telekom, care a cumpărat operatorul grec OTE.

ROMTELECOM este o companie de valoare strategică pentru buna fucnţionare a statului român. ROMTELECOM deţine monopolul transmisiilor de date şi voce prin fir (fobră optică), celelalte companii, inclusiv Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, apelând la serviciile ROMTELECOM.

Şeful statului, Traian Băsescu, a declarat în urmă cu câteva săptămâni că este pentru valorificarea a o parte din acţiunilor statului deţinute în companii chiar cu valore strategică.

Companiile vizate ar fi:CFR Marfă, Romgaz, Transgaz, Romtelecom, Poşta Română, etc.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles