Starea de confuzie, ceva specific românesc?

Cetateanul turmentat de atata democratie.foto cursdeguvernare

Cred că România se află în aceste zile într-o stare de confuzie.Asta este, pentru moment, părerea mea. Cu un referendum nevalidat, dar cu un procent de peste 87% voturi împotriva preşedintelui suspendat ,Traian Băsescu, nimeni nu poate să se considere victorios. Prin urmare, clamarea victoriei, cum a încercat să facă Băsescu, mi se pare ceva desuet.

Situaţia politică pare mai prostă decât înainte de referendum.
Traian Băsescu afirmă că “dacă guvernul şi majoritatea USL au înţeles lecţia pe care le-au dat-o români”, pot “să-i fie parteneri”. De parcă el ar fi în continuare cel care face jocurile…

Însă eu una nu înţeleg despre ce lecţie o fi vorba. Căci, totuşi, pe 29 iulie s-au întregistrat mai multe voturi împotriva lui Traian Băsescu decât s-au înregistrat vreodată în favoarea sa.
Absenteiştii de la vot – deşi sunt invocaţi insistent de cei fideli lui Băsescu şi de el însuşi – reprezintă ceva nedefinit.

“Cu siguranţă, avem de a face cu un bazin social nedefinit, eterogen din punctul de vedere al opţiunilor politice şi incert din punct de vedere numeric” se afirmă într-un articol din Deutsche Welle. Şi exact aşa este!

Una dintre certitudini este aceea referitoare la prezenţa la urne, de peste 46%  – mai mare, în ciuda boicotului iniţiat de preşedintele suspendat – decât la referendumul de demitere din 2007, şi numărul covârşitor de voturi în favoarea demiterii numitului Traian Băsescu.
Pe de altă parte, peste Prut, în R.Moldova, doar aproximativ 2.350 de cetăţeni români au participat pe 29 iulie la referendumul privind demiterea lui Băsescu. Aceasta, în condiţiile în care au fost deschise 14 secţii de votare în Republica Moldova.
Procentul respectiv preprezintă aproximativ 1% din românii cu reşedinţa în Republica Moldova. Ceilalţi au boicotat referendumul.La rândul lor, politicienii de la Chişinău nu s-au “aruncat” să-şi manifeste sprijinul faţă de Traian Băsescu.Singurul care a declarat public totuşi, că îl sprijină pe Băsescu şi a chemat românii basarabeni să boicoteze referendumul, a fost primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

În urmă cu o zi, el a declarat în faţa presei prezente la şedinţa Primăriei Chişinău că îl felicită pe Traian Băsescu.
“Felicitări domnule preşedine şi într-un ceas bun mai departe. Dacã s-ar fi prãbuşit situaţia dincolo de Prut, speranţa de integrare europeanã a Republicii Moldova ar fi fost umbritã”, a spus Dorin Chirtoacă, citat de Deutsche welle.
Ceea ce se întâmplă în România este, fireşte, monitorizat de presa internaţională. Astfel, The Financial Times, aduce în discuţie “lecţia” de după vot. Dacă în cazul lecţiei amintite de Băsescu, nu pricepeam mai nimic, în situaţia propusă de cei de la FT, lucrurile sunt clare.
“Cele două părţi ar trebui să arate că şi-au învăţat lecţia după vot”.
Ambele părţi ce s-au confruntat (de fapt, e impropriu spus confruntat) ar trebui să mediteze asupra gesturilor lor. Aceasta, deoarece gestul lui Ponta a fost interpretat drept ” o încercare îngrijorătoare de a înlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil”.Iar acest gest, împreună cu decizia de a înlocui Avocatul Poporului cu o figură “mai prietenoasă”, a fost catalogat ca fiind “anti-democratic”, sau “de evitat”.

“În ceea ce îl priveşte pe Băsescu, el ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular în rândul concetăţenilor săi”, se arată în articolul din FT.

“Preşedintele nu a acţionat întotdeauna în mod neutru, aşa cum cere Constituţia”. Băsescu a căutat să se amestece în afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul său”, subliniază FT, adăugând că “stilul său de viaţă extravagant le provoacă resentimente alegătorilor care luptă cu austeritatea”.

Revenind la starea de confuzie în care se află ţara (sau poate, cine ştie, eu oi fi cea confuză şi încă vreo 8 milioane de votanţi români…) tare aş vrea să ştiu cât atârnă în balanţa deciziilor guvernanţilor voturile celor 87% din alegătorii de naţionalitate română? Ce se va întâmpla cu opţiunea lor exprimată clar: aceea de a-l demite pe Băsescu? Oare sintagma “votul tău contează!” este doar… o lozincă? Voturile date de cetăţenii sau concetăţenii mei sunt aşa, ca să fie creată impresia de democraţie?

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles