Stare de urgenta in Kîrgîzstan

Autorităţile din Kîrgîzstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, au declarat stare de urgenţă. Aceasta, din cauza protestelor din capitala Bişkek, unde cel puţin 17 persoane au murit, iar altele 140 au fost rănite, relatează RIA Novosti.


Postul naţional de televiziune şi un post privat şi-au încetat emisia , iar preşedintele Kurmanbek Bakiev a semnat un decret prin care a declarat stare de urgenţă.

Între timp, la Bişkek, continuă confruntările între manifestanţi şi forţele de ordine. Angajaţi din cadrul postului naţional de televiziune au declarat că protestatarii au preluat controlul asupra sediului postului, care a fost devastat. Ei afirmă că o parte a personalului a reuşit să scape, în timp ce o altă parte era “blocată” înăuntru.

Avocatul poporului, Tursunbek Akun, a încercat să organizeze negocieri cu Guvernul în vederea eliberării liderilor opoziţiei arestaţi marţi şi miercuri, singura solicitare formulată de protestatarii din capitala kîrgîză până în prezent. “Nu putem controla situaţia, atât timp cât aproape toţi liderii opoziţiei au fost arestaţi sau se află sub arest la domiciliu”, a declarat Irina Karamuşkina, un parlamentar din cadrul Partidului Social-Democratic, de opoziţie.

Poliţia a apreciat că pe străzile capitalei se află câteva mii de protestatari. Unii au încercat să doboare gardurile ridicate în jurul sediului Guvernului folosind vehicule aparţinând scutierilor, în timp ce alţii, la bordul unui autobuz şi al unui vehicul aparţinând Crucii Roşii, cu geamurile sparte, conduceau în jurul sediului Guvernului.

Protestele au început luna trecută, opoziţia acuzând Guvernul kîrgîz de abuzuri de putere, în contextul unui eşec privind stabilizarea şi creşterea economică.

Rusia a făcut apel la autorităţile kîrgîze şi la protestatari să evite violenţa. “Având în vedere că suntem interesaţi ca stabilitatea politică să fie menţinută într-o ţară prietenă, considerăm importantă soluţionarea problemelor rezultate din situaţia politică actuală prin mijloace legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko, făcând apel ca ambele tabere să evite “vărsarea de sânge”.

La rândul său, premierul kîrgîz, Daniar Usenov, a declarat că a fost dezamăgit de felul în care presa rusă a relatat despre situaţia din ţara sa, adresând un protest oficial ambasadorului rus.

Potrivit unui diplomat rus din Bişkek, ambasadorul ar fi respins demersul premierului.

Sursa: RIA Novosti, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles