Spirit civic şi civilitate

proteste pasnice la Cluj-Napoca pe 15 ianuarie. foto InfoMondo

Ieri a fost 15 ianuarie… Weekend geros, ca de ianuarie. La un moment dat, văd la televizor imagini de prin ţară, inclusiv din urbea mea natală, cu manifestaţiile PAŞNICE, anti-prezidenţiale şi anti-guvernamentale. Fiica mea, o adolescentă, îmi spune că în imaginile difuzate de la Cluj-Napoca şi-a recunoscut nişte amici, studenţi la diferite facultăţi. Tinerii aceia manifestă paşnic, în centrul oraşului, pentru SMURD, pentru Unitate Naţională, pentru alegeri anticipate şi împotriva lui Boc şi a lui Băsescu. Alături de ei zăresc bătrâni, unii sprijiniţi în bastoane, alţii – cu nepoţii de mână. Nu le este nici frig şi nici frică. Oare de ce le-ar fi?

Pe postul TV regional, se anunţă că sunt de 4 ori mai mulţi manifestanţi decât fuseseră cu o zi în urmă, adică vreo 500 de oameni. Apoi, imaginile îi înfăţişează pe protestatari cum se pun în mişcare. Se deplasează civilizat, pe trotuar. Jandarmi nu sunt o prezenţă ostentativă. Deocamdată.

proteste paşnice la Cluj-Napoca, pe 15 ianuarie. foto InfoMondo

Ne decidem să mergem şi noi. Ajungem destul de repede pentru că fiind duminică, fiind şi foarte frig, lumea stă “la gura sobei” şi se uită la TV.  Ca în 1989. Singura deosebire e că, în urmă cu 22 de ani, era foarte frig şi prin case…

Însoţim şi noi coloana care – repet – este civilizată. Din mers, se decide schimbarea traseului. Manifestanţii aleg să se deplaseze spre sediile Prefecturii şi a Primăriei. În faţa Prefecturii au sosit scutierii. Sunt echipaţi ca în Star Treck. Manifestanţii scandează lozinci anti-prezidenţiale şi anti-guvernamentale. Dubele de jandarmi însoţesc la pas coloana. Totul se desfăşoară paşnic şi civilizat. De pe drum,se alătură coloanei alţi cetăţeni. E adevărat că mai sunt unii pe margine care clevetesc: “Uite şi la drogaţii ăştia! Fumează iarbă şi apoi ies pe stradă şi strigă tâmpenii…” Fiind de faţă, nu îmi pot stăpâni indignarea…Apropos de fumatul “ierbii” şi a “strigatului de tâmpenii”… Fiica mea face fotografii. Deşi îi este frig, este foarte entuziasmată. În cele din urmă, manifestanţii, în mare parte tineri, se decid să se îndrepte spre căminele studenţeşti. Pardon, “gloata pleacă”, ca să citez un individ bine îmbrăcat, care stătea de-o parte, vorbea la telefon şi în final s-a suit într-un logan cu numar de MAI.

Noi hotărâm să ne întoarcem acasă pentru că s-a făcut târziu.

Acasă, deschizînd televizorul, vedem că la Bucureşti protestele au degenerat în violenţe. Suporterii diferitelor echipe de fotbal, s-au amestecat printre manifestanţi, şi au atacat jandarmii. E o bătaie cu borduri, sticle indendiare, bastoane. Sunt vandalizate magazine.

Soţul meu îmi spune că locul minerilor din 1990 a fost luat de ultraşi. Sau mă rog – aşa-zişii ultraşi. Nişte indivizi infiltraţi, care să compromită mişcările paşnice ale cetăţenilor. E şi asta o tactică.

La Cluj-Napoca nu a fost niciun incident. Nu s-a bătut nimeni, nu a fost nimeni bătut. Cel puţin, deocamdată. Îmi doresc ca, ai mei concetăţeni să se poarte în continuare civilizat.

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles