“Sorţi diferite au ieşit din urna vieţii” pentru muncitorii din UE

someri in UE. foto rfiCitind o informaţie de pe EUObserver online referitoare la sumele cu care sunt retribuiţi cei care muncesc in diferite state ale UE, am rămas de-a dreptul surprinsă de decalajele existente.
Potrivit unui studiu întocmit de o agenţie germană de statistică, Destatis, Suedia este ţara din cadrul UE unde munca este retribuită cel mai bine: 41,9 EURO/oră.

La polul opus se situează Bulgaria, cu 3,70 EURO/oră.
În medie, se apreciează că munca este retribuită cu 20-24 EURO/oră.
Germania, ţara cu cea mai mare economie din cadrul UE, acordă, în medie, 31 EURO/oră retribuţie.

Prin urmare, o primă concluzie ce s-ar putea desprinde ar fi aceea că, cel mai bine o duc suedezii, pentru că ei primesc cei mai mulţi bani/oră pentru munca prestată. Dacă însă ne uităm şi la costurile vieţii din Suedia, poate nu o să fim chiar atât de tentaţi să dăm buzna, şi noi românii şi bulgarii, în această ţară.

O altă concluzie ce se desprinde este aceea că există diferenţe uriaşe între ţările UE în modul de retribuire. În atare situaţie, este firesc ca ţări ca Marea Britanie sau Olanda păstreză restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru cei proveniţi din statele-cenuşărese ale Uniunii. Îşi protejează propriii cetăţeni.

Nu ca la noi, la Românica. Asta e! “Sorţi diferite au ieşit din urna vieţii” pentru cei ce muncesc în UE.

 

Sorina Bruj

Sursa: EUObserver

 

What Next?

Related Articles