Sondaj “pe bani” comandat de guvern

Guvernul urmează să comande un sondaj de opinie cu o valoare estimată de aproape 1,2 milioane de lei, fără TVA, prin licitaţie restrânsă, conform unui anunţ de participare postat vineri în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Potrivit anunţului publicat de Secretariatul General al Guvernului, procedura licitaţiei restrânse accelerate este motivată prin “termenul scurt la dispoziţia autorităţii contractante pentru încredinţarea contractului”. “Serviciile de sondare a opiniei publice printr-o cercetare sociologică cantitativă” ar urma să fie plătite din fonduri europene nerambursabile postaderare, prin bugetul SGG, se mai arată în anunţ.

Conform unei precizări transmise de SGG, sondajul ar urma să măsoare suportul populaţiei pentru politicile publice şi este finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European. “Agenţia pentru Strategii Guvernamentale a depus aplicaţia de finanţare în 2008, proiectul a fost declarat finanţabil în prima parte a lui 2009, iar către sfârşitul aceluiaşi an 2009 a fost semnat contractul de implementare între ASG şi Punctul Naţional de Contact, adică Ministerul Finanţelor Publice, prin Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale şi Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE”, a menţionat sursa citată.

Sondajul face parte dintr-un proiect mai larg început în anul 2008, cu o valoare totală de 830.000 euro, din care 80% o reprezintă contribuţia Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European şi 20% contribuţia statului român.

Sondajul, la nivel naţional, se va face pe un eşantion de circa 15.000 de persoane.

Persoanele care vor lua parte la sondaj vor fi întrebate cum trăiesc în prezent comparativ cu un an în urmă, când cred că se va sfârşi criza financiară, cum i-a afectat aceasta şi dacă măsurile luate de Guvern sunt suficiente pentru depăşirea crizei economice.

Guvernul vrea să ştie ce cred românii şi despre proiectul Roşia Montană, concedierile din sistemul bugetar, programele Rabla sau Prima Casă, precum şi cât de mulţumiţi sunt de serviciile publice şi ce nivel de trai au ei şi familiile lor.

Pentru a învinge reticenţa cetăţenilor de a răspunde la un astfel de sondaj, care cuprinde peste 160 de întrebări, operatorul de sondaje va oferi celor intrevievaţi bonuri cadou în valoare de aproximativ 15 lei de persoană.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles