Soluţionarea conflictului israeliano-turc, prin mediere americană

Turcia si Israel. foto karadeniz press

Turcia si Israel. foto karadeniz press

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat că soluţionarea conflictului dintre Israel şi Turcia, obţinută prin medierea preşedintelui SUA, Barack Obama – conflict ce data din 2010, când un avion turcesc cu ajutor umanitar pentru Fâşia Gaza a fost doborât de de israelieni – va contribui la pacea din Orientul Mijlociu”, potrivit AFP, preluat de AGERPRES.
“Reconcilierea dintre Israel şi Turcia reprezintă un pas important pentru asigurarea păcii şi a stabilităţii în regiune. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi premierul turc, Recep Erdogan, au merite deosebite fiindcă au acţionat pentru a face posibilă această situaţie”, a subliniat Kerry într-un comunicat de presă.

“Ne bazăm pe o punere rapidă în aplicare a unui acord dintre Israel şi Turcia şi pe normalizarea completă a relaţiilor bilaterale pentru ca cele două state să poată acţiona împreună în promovarea intereselor comune”, a mai menţionat şeful diplomaţiei americane.

Premierul israelian i-a prezentat scuze pentru incidentul de la 31 mai 2010.

Rezolvarea acestui conflict, ce a afectat relaţiile dintre statul evreu şi Turcia în ultimii trei ani, reprezintă cel mai recent succes diplomatic obţinut de preşedintele Obama cu prilejul  vizitei efectuate în Israel.

What Next?

Related Articles