Smirnov eliminat din cursa pentru preşedinţia autointitulatei republici Transnistrene

Vlad Filat si Igor Smirnov foto www.basarabeni.ro

În urma desfăşurării primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, actualul lider separatist, Igor Smirnov, s-a clasat pe locul 3 fiind astfel eliminat din cursa electorală.

Rezultatele finale:

Locul 1: fostul şef al Sovietului Suprem (aşa-zisul legislativ) de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk – 38,5% din voturi

Locul 2: actualul şef al Sovietului Suprem Anatoli Kaminski – 26,3%;

Locul 3: actualul preşedinte, Igor Smirnov – 25% din numărul total de voturi.

În aceste condiţii, Igor Smirnov, care a condus de 20 de ani Transnistria şi care la toate cele patru scrutine anterioare a câştigat cursa electorală din primul tur, pierde orice şansă de a mai conduce regiunea separatistă.

Comisia Electorală Centrală a respins cererea lui Igor Smirnov, care a cerut invalidarea alegerilor şi a declarat valabile alegerile prezidenţiale nerecunoscute pe plan internaţional, care s-au desfăşurat duminică 11 deecembrie. Comisia a anunţat desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin la 25 decembrie, în care se vor confrunta Evgheni Şevciuk şi Anatoli Kaminski.

Campania electorală din Transnistria a fost marcată de retragerea susţinerii Moscovei pentru Igor Smirnov şi apariţia mai multor informaţii compromiţătoare, mai ales în presa rusă, despre familia acestuia, învinuit de delapidări în proporţii deosebit de mari. Presa rusă a comentat că favoritul Moscovei în acest scrutin este Kaminski.

Autorităţile de la Chişinău, care la fel ca şi comunitatea internaţională nu recunosc alegerile din Transnistria, au evitat să comenteze deocamdată situaţia din regiune, dar premierul Vlad Filat a declarat că dialogul pentru identificarea unei soluţii pentru reglementarea conflictului va continua. Totuşi, Evgheni Şevciuk a declarat după alegeri că va opta pentru relaţii mai bune cu Chişinăul şi pentru anularea interdicţiilor de trecere a liniei de demarcaţie dintre regiunea controlată de administraţia de la Tiraspol şi Republica Moldova.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles